parametr
Asmander: diabelnie trudne zadanie.
wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których rozwiązania równania x
1, x
2 równania
x
2−(2m+1)x+m
2+2=0 spełniją warunek x
1=2x
2
czyli
{Δ>0
{x
1=2x
2
{x
1 −2x
2=0
{x
1+x
2=0 | *2
{x
1−2x
2=0
{2x
1+2x
2=0
3x
1=0
co ja robie źle
26 lip 13:28
Benny: Dlaczego napisałeś, że x
1+x
2=0?
Ja spróbował bym tak.
mamy, że x
1*x
2=2
więc x
12=4
x
1=2 lub x
1=−2
Spróbuj sam dalej i nie zapomnij o warunku z Δ.
26 lip 13:35
prosta:
a skąd równanie x
1+x
2=0 ?
powinien być układ:
x
1=2x
2 i x
1+x
2=2m+1 i x
1*x
2=m
2+2
no i do tego delta
26 lip 13:36
Benny: Ups nie zauważyłem, że tam jeszcze jest m
2 
Nie patrz na mój wpis
26 lip 13:38
Asmander: Dziękuję bardzo x1 + x2 = 2m+1
nie zauważyłem tego
26 lip 14:21