Wezel: W trójkąt równoramienny o podstawie 12cm i wysokości 8cm wpisano okrąg i poprowadzono do niego
styczną równoległą do podstawy trójkąta. Oblicz promień okręgu i długość odcinka stycznej
zawartego w trójkącie.
7 gru 15:34
Godzio:

8
2 + 6
2=c
2
c=10
10−6 = 4
z podobieństwa:
48=10x
x=4,8
promień:
4
2 +r
2 = (8−r)
2
16+r
2=64 −16r +r
2
16r=48
r=3
7 gru 16:09
Godzio: jak czegoś nie wiesz to pytaj
7 gru 16:10
qddqwwwwwwww: ty πjaQ
24 sty 22:03
qddqwwwwwwww: β+karo+10
24 sty 22:05
qddqwwwwwwww: skąd wziąłeś to 10−4=6 nie jest powiedziane jak styczna dzieli bok trójkąta?
(sorki wa rebusy)
24 sty 22:06