Pochodne
Joe Black: Witam ponownie
Pochodne
c.d
Oblicz pochodne podanych funkcji
a)f(x)=arctan(arcsin(tan
2x))
| 1 | |
f'(x)= |
| (arcsin(tan2x))' = |
| 1+[arcsin(tan2x)]2 | |
| 1 | | 1 | |
= |
| |
| (tan2x)'= |
| 1+[arcsin(tan2x)]2 | | √1−tan4x | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| |
| 2tanx |
| |
| 1+[arcsin(tan2x)]2 | | √1−tan4x | | cos2x | |
b)f(r)=sin(r
cos3(lnr))
f'(r)=cos(r
cos3(lnr)) (e
cos3(lnr) lnr)'=
=cos(r
cos3(lnr)) (e
ln(r) cos3(ln(r))=...
| 1 | |
...=cos(rcos3(lnr))*eln(r)*cos3(lnr)* |
| cos2(lnr)[cos(lnr)−3ln(r)*sin(lnr)] |
| r | |
Później wrzucę kolejne
26 lip 13:25
Joe Black:
26 lip 21:04
J:
Obydwie pochodne policzone dobrze.
27 lip 06:22
Joe Black: Dziękuję
J
27 lip 11:13