zadanie z silnią
AS: Dowieść,że 3! ! ! ma więcej niż 1000 cyfr.
(po 3 trzy silnie)
26 lip 09:10
Saizou :
a jak rozumieć zapis 3! ! ! ?
w sensie że skok jest co trzy ?
czy to jest zapis równoważny ((3!)!)! ?
26 lip 09:23
AS: Tak,jak podałeś ((3!)!)!
26 lip 09:29
Saizou :
zadanie sprowadza się do pokazania że liczba 720! ma więcej niż 1000 cyfr
26 lip 09:34
yusti:
((3!)!)!=720! >(100100)6=100600=101200
zatem ma więcej niż 1000 cyfr
26 lip 13:04
Kacper:
Brakuje wyjaśnienia nierówności
720!>(100100)6
26 lip 13:54
Eta:
Etammmmmmmm
26 lip 14:02
Eta:
Kacper odpoczywaj

( bo jutro ....
żniwa
26 lip 14:05
Kacper:
Widzę, że humorek dopisuje
Eta

1000 cyfr to sporo zaniżona wartość, bo liczba ma przeszło 1700 cyfr
26 lip 14:06
Kacper:
Jutro chyba do pracy idę. W dzisiejszych czasach żniwa to 1−2 dni, potem jeszcze dzień na słomę
i koniec
26 lip 14:07
Eta:
26 lip 14:07
RJS:
Eta jak żniwa to praca, ale po pracy
26 lip 14:18
AS: To co yusti podał,nie bardzo mnie przekonuje.
Oto moja propozycja
720! = 1*2*3*...*720 > 101*102*...*720 >
100*100*...*100 (620 razy) = 100620 = 101240 > 101000
co świadczy, że musi mieć więcej niż 1000 cyfr.
26 lip 14:36
Eta:

Gdybyś napisał czy ma więcej niż 1200 cyfr , to szacowałabym do 100
620
Pozdrawiam od ... yusti
26 lip 14:58
Saizou :
to może inne pytanie, czy da się obliczyć dokładną ilość cyfr tej liczby ?
26 lip 15:04
AS: Wolfram podał,że ma 1747 cyfr
26 lip 16:17