Bez twierdzenia Kosinusów oki
Środkiem O odcinka AB o długości 20 cm jest środek okręgu o promieniu 6 cm. Przez punkt A
poprowadzono styczną do okręgu w punkcie C. Odcinek CB przecina okrąg w punkcie D. Oblicz CD i
DB.
Jedyne co mi się udaje zrobić to z tw. o stycznej i siecznej
x * (x+y) = 4*16
Umiem to zrobić z Tw.kosinusów ale nie o to chodzi w zadaniu z 1 Liceum przed Trygonometrią
Prowadzimy odcinek BM ⊥AC
Trójkąty AOC i ABM są podobne w skali k=2 to (dane na rys)
Z tw. Pitagorasa w ΔBCM : |BC|=√122+82= ....= 4√13
Z tw. o siecznych
| 16√13 | ||
|BE|*|BF|=|BC|*|BD| ⇒|BD|=..........= | to |CD|=|BC|−|BD|=............ | |
| 13 |
Eta nie poszla na brydza