Godzio:
prosta przechodząca przez A i B :
3=a +b
−3=7a+b −
−−−−−−−−−−−−−−−
6 = −6a
a=−1
b=4
y=−x+4
środek boku AB:
| | 1+7 | | 3−3 | |
S=[ |
| , |
| ] = [4,0]
|
| | 2 | | 2 | |
długość AB:
|AB|=
√(7−1)2+(−3−3)2 =
√36+36=
√72=6
√2
Pole:
5
√2 = h
prosta przchodząca przez punkt S i prostopadła do boku AB :
a= 1
0=1*4 +b
b=−4
y=x −4
wiemy że odległość pomiędzy C i S = 5
√2 więc :
|CS|=5
√2
√(4−xc)2 + (0−yc)2 = 5
√2 /
2
16−8x
c+x
c2+ y
c2 = 50
−8x
c+x
c2 + y
c2 = 34 wiemy że przez C przechodzi prosta y=x+4 więc podstawiamy:
−8x
c + x
c2 + (4+x
c)
2 =34
−8x
c + x
c2 +16 + 8x
c +x
c2 =34
2x
c2 − 18 = 0 / :2
x
c2− 9=0
x
c=3 v x
c=−3
1
o x
c=3 => podstawiamy y=x−4
y=3−4= −1
C[3,−1]
2
o x
c = −3
y=−3−4=−7
C[−3,−7]
Gustlik:
A(1,3)
B(7,−3),
C(x, y)
Godzio − można prościej:
Prostą zawierającą podstawę mozna obliczyć bez układu równań, wystarczy SAM współczynnik
kierunkowy:
| | yB−yA | | −3−3 | | −6 | |
a= |
| = |
| = |
| =−1
|
| | xB−xA | | 7−1 | | 6 | |
Środek AB: S=(4, 0) − tu skorzystam z Twoich obliczeń,
Liczę równanie wysokości trójkąta − jest to jednocześnie symetralna podstawy::
y=x+b
0=4+b
b=−4
y=x−4
Punkt C=(x, y)=(x, x−4) bo leży na prostej y=x−4
A(1,3)
B(7,−3),
C(x, y)
Liczę wektory AB
→ i AC
→:
AB
→=B−A=[7−1, −3−3]=[6, −6]
AC
→=C−A=[x−1, y−3]=[x−1, x−4−3]=[x−1, x−7]
Liczę wyznacznik tych wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 6 −6 |
| x−1 x−7 |
=6*(x−7)−(−6)*(x−1)=6x−42+6x−6=12x−48
| | 1 | | 1 | |
Pole= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| |12x−48|=|6x−24|
|
| | 2 | | 2 | |
|6x−24|=30 /:6
|x−4|=5
x=4+5=9 v x=4−5=−1
y=9−4=5 v y=−1−4=−5
Mi wychodzi C=(9, 5) lub (−1, −5).
Godzio, sprawdź moje i swoje obliczenia, bo ktoś z nas ma gdzieś błąd, niemniej zdecydowanie
polecam metode wektorową obliczania pól, bo jest ŁATWA. Szczegóły tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .