I can
himenaa: Funkcja f, określona w zbiorze R jest malejąca. Funkcję g dla każdej liczby rzeczywistej x
określa równość g(x) = f(x
3 − 3x )
a) Która liczba jest większa f(−1) czy g(1) ?
b) Znajdź te argumenty , dla których wartości obu funkcji są równe.
c) Liczba 2 jest miejscem zerowym funkcji f. Znajdz miejsca zerowe funkcji g.
Proszę o rozw i wytłumaczenie

Dziękuje za poświęcony czas
25 lip 22:08
prosta:
ad.a)
g(1)=f(1−3)=f(−2)>f(−1) gdyż funkcja f jest malejąca ...
wraz ze wzrostem argumentów maleją wartości funkcji
25 lip 22:19
prosta:
ad.b)
g(x)=f(x)
f(x3−3x)=f(x) funkcja f jest malejąca , jest więc różnowartościowa, stąd równość argumentów
f(x1)=f(x2) ⇔x1=x2
x3−3x=x
x(x2−4)=0
x(x−2)(x+2)=0
x=0 lub x=2 lub x=−2
25 lip 22:24
prosta:
ad.c)
f(x3−x)=0 , wiadomo ,że funkcja f jest malejąca, więc każdą wartość przyjmuje tylko raz...
stąd liczba 0 jest jesdynym miejscem zerowym j funkcji f
x3−x=0
x(x2−3)=0
i podobnie jak w b)
25 lip 22:30
himenaa: Wszystko przeanalizowane. Dziękuje bardzo !
26 lip 13:02