Wyrazenie
5-latek: Jak doprowadzić wyrazenie do tej postaci ?
x+3−4*√x−1= (√x−1−2)2
25 lip 20:07
RJS:
Założenie: x≥1
x+3−4√x−1=(√x−1−2)2
x+3−4√x−1=x−1−4√x−1+4
=0
25 lip 20:13
5-latek: Dobrze

Tylko wlasciwie to ja zle napisałem
Powinien napisac tak
Mam takie wyrażenie
√x+3−4√x−1 i teraz wyrażenie podpierwiastkowe sprowadzić do pelnego
kwadratu żeby zkorzystac ze wzoru
√x2= |x|
Tak samo będę miał tez sprowadzić to co pod pierwiastkiem do pelnego kwadratu w takim
wyrazemiu
√x+8−6√x−1
25 lip 20:21
Benny: √x+8−6√x−1=√(√x−1−3)2
25 lip 20:24
5-latek: czy idzie tu w ogole zauwazyc ze można to wykorzystać ?
25 lip 20:25
Benny: Co masz tak w ogóle z tym zrobić?
25 lip 20:29
5-latek: czesc Benny

Ja to mam jakie one maja być .
Rownanie jest takie
√x+3−4√x−1+
√x+8−6√x−1=1
Mogę sobie teraz wyizolować jeden pierwiastek i liczyc ale autor podpowiada takie wlasnie
rozwiązanie z tymi pelnymi kwadratami
Wiesz ja np. tego nie zauwazylem ze tak można
Wiec bardziej by mi zalezalo jak do tego dojść
bo np. to pierwsze
czyli x+3−4
√x−1=(x−1)−4
√x−1+4= (
√x−1−2)
2 (tak jest podpowiedz ale ja jej za bardzo nie
rozumiem
25 lip 20:34
Benny: Witaj

Ja to sobie zawsze sprawdzam tak. Mam równanie (a−b)
2=a
2−2ab+b
2, więc szukam tego −2ab
−2ab=−4
√x−1
ab=2
√x−1
Sprawdzam a=2 i b=
√x−1
(2−
√x−1)
2=4−4
√x−1+x−1=3+x−4
√x−1
Burza się zbliża nie wiem czy nie będę musiał stąd uciekać
25 lip 20:38
5-latek: No dobrze

U mnie się bardzo tez zanosilo ale tylko popadalo kolo 13 przez 15 minut i przeszlo
25 lip 20:40
5-latek: Bo nie majac tej podpowiedzi tylko wytrawni matematycy pewnie by to zauważyli
25 lip 20:42
Benny: Na początku liceum nabrałem wprawy. Ostatnio parę przykładów zwijałem do 3 potęgi choć nadal
nie za bardzo wiem jak.
25 lip 20:45
Mila:
√x−1=t, t≥0
x=t2+1
1) x+3−4√x−1=t2+1+3−4t=t2−4t+4=(t−2)2
2) x+8−6√x−1=t2+1+8−6t=t2−6t+9=(t−3)2
=================================
|t−2|+|t−3|=1
rozwiązuj dalej.
25 lip 21:08
5-latek: Widac ze rozwiaznie będzie bo |t−2|+|3−t|=1 czyli 1=1 można rozwiazywac
|t−2|+|t−3|=1
1t∊(−∞,2> to
2−t+(3−t)=1
−2t=−4 to t=2 to x=t2+1 to x=5
2) t∊(2,3>
wiec równanie będzie miało postac
t−2+(3−t)=1
t−2+3−t=1
0=0 (kazda liczba z tego przedzialu jest rozwiązaniem
Wiec po podstawieniu
x∊(5,10>
3) t∊(3,∞)
Rownanie w tym przedziale będzie miało postac
t−2+t−3=1
2t=6 to t=3 (równanie w tym przedziale nie ma rozwiazan
Reasumujac x∊<5,10>
25 lip 21:38
Mila:

Tak.
25 lip 22:23
5-latek: Dziekuje za pomoc
25 lip 22:30
Mila:
25 lip 22:49