planimetria [c[zmora maturzystów]]
Eta:
Zadanko dla chętnych

W czworokącie wypukłym ABCD na bokach AB i AD obrano odpowiednio punkty M i N
tak,że czworokąt AMND jest równoległobokiem. Odcinki DM i BN przecinają się w punkcie K
Wykaż,że pola czworokątów AMKN i BCDK są równe.
25 lip 18:03
Mila:
O, widzę Etę opaloną.
25 lip 18:10
Eta:
Hej

Na razie wyłączam komputer bo idzie straszliwa burza
25 lip 18:11
Mila:
U mnie już była, jest teraz bardzo miła aura.
25 lip 18:35
Eta:
Ufff.... jak fajnie , wreszcie chłodzik
25 lip 18:47
Saizou :

i jak tu wyznaczyć czworokąt AMND ?
25 lip 18:57
Hugo:

jak to narysowac?
25 lip 18:58
Metis: Eta mieszkamy zatem blisko siebie, bo u mnie właśnie po burzy
25 lip 19:03
Janek191:
U mnie się zaczęła
25 lip 19:04
Metis: Południowy wschód Polski ?
25 lip 19:08
Hugo:

burza ma zasięg około 40km
25 lip 19:09
Eta:

Sorry
Saizou muszę zmienić okulary

Poprawka : czworokąt AMCN jest równoległobokiem
25 lip 19:09
Kacper:
25 lip 19:28
Eta: @Kacper masz "chrapkę" na to zadanko?
25 lip 19:29
Saizou :
Mnie się wydaje że Kacper kiedyś robił podobne zdanko
25 lip 19:36
Kacper: Oczywiście mam, tylko dzisiaj żniwa i trochę zmęczony jestem

A pewnie bez kartki się nie obejdzie
25 lip 19:43
Eta:
Kacper niech odpoczywa

Łap zadanie
Saizou
25 lip 19:57
Saizou : na razie zastanawiam się co jest złego w wektorach

zawsze powtarzałem że to zło wcielona
25 lip 19:59
Kacper: Popatrzyłem na zadanie i stwierdzam, że czworokąty z rysunku 19.09 nie mają tych samych pól
25 lip 20:30
Kacper:
Jak doczytałem treść, to widzę że rysunek jest zły
25 lip 20:32
Kacper:
Zadanie proste.

Ja zrobiłem
25 lip 21:01
Eta:
Jasne nie dorysowałam fioletu w czworokącie BCDK
25 lip 22:21
prosta:
hmm, nie mam pomysła
25 lip 22:33
Eta:
Nie wierzę? łatwe
25 lip 23:18
prosta:
tak to jest gdy za dużo pomysłów na raz w głowie
25 lip 23:19
Eta:
Podpowiedź:
dorysuj przekątną AC równoległoboku i wskaż trójkąty o równych polach
........................
25 lip 23:26
Kacper:
To ja zapewne na około trochę, ale pierwsza myśl to wykorzystać równoległobok

Wrzucić rozwiązanie?
26 lip 08:17
prosta:
1. Jak poprowadzę przekątną AC to widzę trapez o poziomych równoległych podstawach i
przecinających się przekątnych: trójkąt po lewej ma takie samo pole jak trójkąt po prawej
2. Po długim przyglądaniu się widzę też drugi trapez z przecinającymi się przekątnymi: tam
równe pola mają trójkąty górny i dolny
3. Z równości pól tych trójkątów(powstałych przez cięcie trapezu przekątnymi, zawierających
ramiona trapezu) powinna już chyba wyjść równość pól
Poczekam na rozwiązanie Kacpra
26 lip 14:47
Eta:
Witam
prosta 
dokładnie tak
26 lip 14:54
Eta:

Z warunków zadania mamy wykazać ,że
P(AMKN)=P(BCDK)
Z własności równoległoboku
P(ABN)=P(ABC) i P(MCD)=P(MCA)
P(ABC)=P(MCA)+P(BMC)
P(AMKN)+P(BMK)=P(ABN)=P(ABC)=P(AMC)+P(BMC)=P(MCD)+P(BMC)= P(BCDK)+P(BMC)
zatem : P(AMKN)+P(BMK)=P(BCDK)+P(BMC) ⇒
P(AMKN)=P(BCDK)
c.n.u
26 lip 15:33
prosta:

w trapezie ABCN: P
1=P
5+P
3
w trapezie AMCD: P
4=P
5+P
2
po odjęciu stronami otrzymujemy: P
1−P
4=P
3−P
2
stąd: P
1+P
2=P
3+P
4
P(AMKN)=P(BCDK)
26 lip 17:22
Eta:
Też ładnie
26 lip 17:24
prosta:
26 lip 17:33
Mila:
Prosta to piękne rozwiązanie.
26 lip 19:05
Eta:
Baaardzo piękne !
26 lip 19:15
Eta:
Dla chętnych

zad2/ Oblicz pole trapezu ,którego przekątne mają długości 15 i 20
a wysokość ma długość 12
26 lip 19:19
Benny: Czy wynik to 150?
26 lip 20:24
Eta:
150 lub 42
26 lip 20:32
Benny: No właśnie coś się zastanawiałem, że za szybko poszło
26 lip 20:38
Benny: No nadal nie wiem jak wyjdzie z tego 42
26 lip 20:48
Eta:
26 lip 21:13
Benny:

d=20, e=15, h=12
e
2=h
2+x
2
x=9
d
2=h
2+(a+b)
2
a+b=16
P=150
No i jak to 42?
26 lip 21:30
Eta:

Na rys. rozważyłeś przypadek gdy spodek wysokości leży na boku AB
wtedy pole P=150
rozważ przypadek gdy spodek wysokości leży na przedłużeniu podstawy AB ( poza trapezem)
26 lip 21:55
Benny: Och no tak, wtedy suma podstaw to 7 i dostajemy P=42
26 lip 22:02
Eta:
26 lip 22:05