Rownania
5-latek: Mam takie równanie
| x+c+√x2−c2 | | 9(x+c) | |
| = |
| (dla c≠0 |
| x+c−√x2−c2 | | 8c | |
ja bym usuwal niewymierność z mianownika
ale mam wskazowke żeby wylaczyc
√x+c przed nawias po lewej stronie (licznik i mianownik
No wiec widze ze mogę
√x2−c2 zapisac jako
√(x+c)(x−c)=
√x+c*
√x−c
| | x+c+√x+c*√x−c | | 9(x+c) | |
to |
| = |
| |
| | x+c−√x+c*√x−c | | 8c | |
Teraz chyba będzie ze x+c= (p{x+c)
2 wiec dostane
| (√x+c)2+ √x+c*√x−c | | 9(x+c | |
| = |
| |
| (√x+c)2−√x+c*√x−c | | 8c | |
| √x+c(√x+c+√x−c) | | 9(x+c | |
| = |
| |
| √x+c(√x+c−√x−c | | 8c | |
Teraz zakładam ze x≠−c i sobie skaracam
| √x+c+√x−c | | 9(x+c) | |
| = |
| |
| √x+c−√x−c | | 8c | |
czy do tej pory jest dobrze ?
Potem będę to rozwiazywal dalej
25 lip 17:26
ZKS:
Na razie <okej>, ale wyznacz dziedzinę, ponieważ bez wyznaczenia dziedziny wyrażenie
nie jest równoważne x + c ≠ (√x + c)2.
25 lip 17:36
5-latek: Witaj

To znaczy ze mam zrobić zalozenie ze x+c≥0 wiec x≥−c
No ale znowu x ≠−c wiec x>−c (nie mogę tego dokładnie zrozumieć
Teraz daja do rozwiązania prosciejsze równania gdzie dziedzine wyznaczysz bez problemu ale te
(zbiorek z 1956r i oni to widać rozwiązywali metoda starożytnych
25 lip 17:48
ZKS:
Witaj.

Jeżeli robili to metodą analizy starożytnych to okej tylko na końcu pamiętaj, żeby
sprawdzić wyjściowym równaniu czy L = P.
25 lip 17:55
5-latek: napisali tylko ze skracając przez √x+c należy zalozyc ze x≠−c
Gdybysmy przy rozwiazywaniu danego równania otrzymali x=−c to wartość ta nie bylaby
pierwiastkiem równania
25 lip 17:59
5-latek: No wiec dostałem
| √x+c+√x−c | | 9(x+c) | |
| = |
| |
| √x+c−√x−c | | 8c | |
Po usunieciu niewymierności dostałem
| [√x+c+√x−c]2 | | 9(x+c) | |
| = |
| (obie strony przez 8c mnoze i dostaje |
| 2c | | 8c | |
4[
√x+c+
√x−c]
2=9(x+c)
4(x+c+2
√x2−c2+x−c)= 9(x+c)
4(2x+2
√x2−c2)= 9(x+c)
8x+8
√x2−c2= 9x+9c
8
√x2−c2= x+9c (obie strony do kwadratu
64x
2−64c
2= x
2+18xc+81c
2 ( po uporządkowaniu
63x
2−18xc−145c
2 =0 (tutaj to już pomoge sobie kalkulatorem
Δ= (−18c)
2+4*63*145c
2= 324c
2+36540c
2 =36864c
2
√Δ= 192c (wlasciwie to powiniem napisac
√Δ=192|c| ( ale rozpatrze później c>0 i c<0
| | 18c+192c | | 210c | | 5 | |
x1= |
| = |
| = |
| c |
| | 126 | | 126 | | 3 | |
| | 18c−192c | | −174c | | 29 | |
x2= |
| = |
| =− |
| c |
| | 126 | | 126 | | 21 | |
Teraz oba te pierwiastki spelniaja równanie tylko gdy c>0 (sprawdziłem
25 lip 19:57