Pomocy
Krzyś: Naszkicuj wykres funkcji
f(x)=x
2−3|x|+2
Proszę o wyjaśnienie tego zadanka
25 lip 15:51
J:
Dla: x ≥ 0 rysujesz: f(x) = x2 − 3x + 2
Dla: x < 0 rysujesz: f(x) = x2 + 3x + 2
25 lip 16:00
Asmander: Nie wiem czy dobrze wytłumacze, ale masz funkcję podstawową
1) f(x)=x2−3x+2
musisz odnaleźć miejsca zerowe funkcji, wierzchołek, wartość najmniejszą.
gdy już odnajdziesz te niewiadome, które napisałem u góry rysujesz wykres tej funkcji. Potem
odbijasz tak jakby prawą stronę wykresu na lewą, bo masz wartość bezwzględną z x |x|.
25 lip 16:01
pigor: ...,
f(x) = x
2−3|x|+2 = |x|
2−3|x|+2 = (|x|−1) (|x|−2) i f parzysta tzn f(−x)=f(x)
wykres symetryczny względem osi Oy i f(0)= 2 − symetryczne części parabol,
gdzie (x= −1 v x= −2) i x
w= −
32 lub (x= 1 v x= 2) i x
w=
32 . ...
25 lip 16:08
J:

Wymazujesz to, co jest po lewej stronie osi OY i prawą stronę wykresu odbijasz względem osi OY
25 lip 16:08
Asmander:

wyszedł mi taki wykres funkcji
25 lip 16:15
5-latek:

Taki ma być
25 lip 16:18
J:

wymazujesz z prawej strony linię niebieską, a z lewej strony zieloną
25 lip 16:19
5-latek: Witaj
J
25 lip 16:22
J: Cześć...
25 lip 16:23