granica
bimbam: dlaczego
lim
x→0− e
1/x= 0

wiem, że
im
x→0+ e
1/x = im
x→0+ e
1/x = e
∞=
∞
25 lip 15:10
ZKS:
Zapiszę w taki sposób i może zrozumiesz
25 lip 15:22
ZKS:
Oczywiście u → −∞, ponieważ x → 0−, jeżeli byś nie wiedział, dlaczego u dąży do −∞.
Dla x → 0+, wtedy u → ∞.
25 lip 15:25
J:
| | 1 | | 1 | |
krótko ... = lim e−∞ = lim |
| = [ |
| ] = 0 |
| | e∞ | | ∞ | |
25 lip 16:21
ZKS:
Już bez limesa.
25 lip 16:23
bimbam:

zaraz napiszę to co rozumiem
u→ −
∞, ponieważ x→0
− czyli jeśli x zbiega do zera od lewej strony, to
wykres wartości
zbiega do minus nieskończoności
Czy zapis pod granicą (x→0
− ) jest zastąpiony przez u→ −
∞ dlatego, bo u→ −
∞, ponieważ x→0
−
| | 1 | |
Wiem, dlaczego |
| zastępowane jest przez "u" |
| | x | |
25 lip 17:17
bimbam: dzięki za pomoc
25 lip 17:29
ZKS:
Tak. Widzę, że jednak mój zapis na coś się przydał.
25 lip 17:31
bimbam: Mam jeszcze pytanie dotyczącego tego zagadnienia
Jeśli liczę granice obustronne w punkcie x=0 funkcji o wzorze
| 21/x + 3 | | 1 | |
| robię sobie podstawienie t= |
| |
| 31/x + 2 | | x | |
Granica lewostronna: Jeśli x→0
− , to t→ −
∞
| | 21/x + 3 | | 2t + 3 | |
limx→0− |
| = lim t → − ∞ |
| = |
| | 31/x + 2 | | 3t + 2 | |
W przypadku granicy prawostronnej mam: Jeśli x→0
+ , to t→ +
∞
| | 21/x + 3 | | 2t + 3 | |
limx→0+ |
| = lim t → +∞ |
| = |
| | 31/x + 2 | | 3t + 2 | |
dlaczego tu granica to zero

Staram sobie to w głowie jakoś ułożyć
25 lip 22:32
Mila:
| | 2t+3 | | | |
limt→∞ |
| =limt→∞ |
| =0 |
| | 3t+2 | | | |
bo licznik→(1+0) a mianownik→(
∞+0)
25 lip 22:59
bimbam: aha, czyli dzielę przez 2t tak jak w ciągach.
Dziękuje Mila za odpowiedź
25 lip 23:03
Mila:
25 lip 23:10
bimbam: ale dlaczego należy tutaj podzielić przez 2
t skoro 3
t szybciej rośnie niż 2
t
25 lip 23:27
Mila:
Podziel licznik i mianownik przez 3t, też będzie dobrze.
25 lip 23:40
bimbam: Tak miałem właśnie zapisane w zeszycie, że przez najszybciej rosnącą potęgę dzielę, więc się
zastanawiałem co robię źle.
Dziękuję raz jeszcze.
25 lip 23:43
Mila:
Wyszło 0?
25 lip 23:47
bimbam: wyszło zero
25 lip 23:48
Mila:
Dobranoc
25 lip 23:52
bimbam: Dobranoc
25 lip 23:56