Ustal, ile liczb całkowitych spełnia warunek x(0,5x - 2,5) - 3 < U{ x+1}{ 2} < x
x: | | x+1 | |
Ustal, ile liczb całkowitych spełnia warunek x(0,5x − 2,5) − 3 < |
| < x(x+1)  |
| | 2 | |
25 lip 11:26
Kacper:
W czym problem?
25 lip 11:26
x: Nie wiem jak to zrobić, możesz mnie nakierować od czego zacząć?
25 lip 11:48
Kacper:
Masz podwójną nierówność.
Możesz podzielić na dwie:
| | x+1 | | x+1 | |
x(0,5x−2,5)−3< |
| i |
| <x(x+1) |
| | 2 | | 2 | |
Rozwiązuj tę po lewej. Co to za nierówność?
25 lip 11:53
x: Z pierwszej wychodzi x1= 3 − √2 a x2= 3 + √2, czy źle rozwiązałam?
25 lip 12:17
PW:
x(x−5) − 6 < x+1
x2 − 5x − 6 < x + 1
x2 − 6x − 7 < 0
Δ = 36 + 28 = 64
− rzeczywiście źle rozwiązałeś.
25 lip 13:48