Równanie diofantyczne
Przemysław: Rozwiązać w liczbach całkowitych równanie x
2 + x + 41 = y
2
przeniosłem y
2 na lewą stronę,
Δ≥0
| | 163 | | √163 | | √163 | |
wychodzi, że y2≥ |
| , czyli: y≥ |
| lub y≤− |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
ponieważ y ma być całkowite, to:
y
2>40, y>3 lub y<−3 <−−−−bo 163/4>40, a
√163>12
czyli
√−163+4y2=2k+1, k∊ℤ
y
2=k
2+k+41
z tego i z y
2>40, uzyskujemy niewiele...
k dalej może być dowolną liczbą całkowitą, bo dla całkowitych |k
2|>|k|, więc y
2>40 i tak
będzie zachowane
Dalej nie mam pomysłu, proszę o pomoc
24 lip 22:54
Mila:
x*(x+1)+41=y2
x=40
40*41+41=41*(40+1)=412
y2=412
y=41 lub −41
x=−41
(−41)*(−40)+41=41*40+41=41*(40+41)=412
y2=41 lub y=−41
24 lip 23:49
Godzio:
Proponowałbym coś takiego:
| | 1 | | 3 | |
x2 + x + 41 = y2 ⇒ (x + |
| )2 + 40 |
| = y2 / * 4 |
| | 2 | | 4 | |
(2x + 1)
2 + 163 = 4y
2 ⇒ 163 = 4y
2 − (2x + 1)
2 ⇒
163 = (2y − 2x − 1)(2y + 2x + 1)
Liczba 163 jest liczbą pierwszą więc
2y − 2x − 1 = 1
2y + 2x + 1 = 163
lub
2y − 2x − 1 = 163
2y + 2x + 1 = 1
lub
2y − 2x − 1 = −1
2y + 2x + 1 = −163
lub
2y − 2x − 1 = −163
2y + 2x + 1 = −1
24 lip 23:50
Bogdan:
Moja propozycja:
| | 1 | | 163 | |
x2 + x + 41 = y2 ⇒ y2 − x2 − x − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 163 | |
(y − x − |
| )(y + x + |
| ) = |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
lub
| | 1 | | 1 | | 163 | | 1 | |
(y − x − |
| )(y + x + |
| ) = |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 163 | |
y − x − |
| = |
| i y + x + |
| = |
| ⇒ x = 40 i y = 41 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
lub
| | 1 | | 163 | | 1 | | 1 | |
y − x − |
| = |
| i y + x + |
| = |
| ⇒ x = −41 i y = 41 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
24 lip 23:56
Mila:
Kiedyś na kółku w GM to było i tak to wykorzystałam.
Iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych, powiększony o większą z tych liczb,
jest równy kwadratowi liczby większej, a pomniejszony o liczbę mniejszą,
jest równy kwadratowi liczby mniejszej.
n*(n+1)+(n+1)=(n+1)2
n*(n+1)−n=n2
Lepszy sposób Godzia.
24 lip 23:57
Przemysław: Dziękuję bardzo za oba rozwiązania
25 lip 00:00
Przemysław: Widzę, że teraz jest więcej

Również dziękuję bardzo
25 lip 00:01