indukcja, nierownosc
Dzionek95: Witam mam problem z jedym z zadan dowodowych za pomoca indukcji a dokladnie o ten przyklad:
(2n!)≤(2n)
n
próbowałem już na różne sposoby i zawsze się zawieszam i nie wiem jak dalej ruszyć
24 lip 22:34
Przemysław: To jest na pewno w ten sposób?
Bo dla n=0 jest o ile czegoś nie namieszałem:
2≤1
a to chyba niedobrze

Może ta nierówność jest w drugą stronę?
24 lip 23:09
Saizou : może autor zadania przyjmował że liczby naturalne to liczby n=1,2,3... (bez zera) dla 1 jest
już <OK>
24 lip 23:13
yusti: dla n>0
24 lip 23:18
Dzionek95: tak mój błąd, że nie napisałem dla jakich n nierównośc jest prawdziwa dla n>0
24 lip 23:18
Godzio:
Dla n =1 mamy już sprawdzone ...
Niech 2n! ≤ (2n)n
Wówczas
2(n + 1)! = 2n! * (n + 1) ≤ (2n)n * (n + 1) ≤ (2n)n * 2n = (2n)n + 1 ≤ (2n + 2)n+1
Co kończy dowód
≤ bo n ≥ 1 ⇒ n + n ≥ n + 1
24 lip 23:41
Dzionek95: Dziękuję− może to krok do zdania dyskretnej we wrześniu
25 lip 01:33