Poch
Joe Black: Pochodne
cz.2
Oblicz pochodne podanych funkcji:
Oczywiście do sprawdzenia.
| | 3 | |
a) f(t) = (3√t+2t)(1+5√t2+ |
| ) |
| | t | |
| | 1 | | 11 | | 14 | |
f'(t)= |
| t−2/3+2+ |
| t−4/15+ |
| t2/5−2t−5/3 |
| | 3 | | 15 | | 5 | |
b) f(s)=s8
s2
f'(s)= 8
s2(1+2sln8)
| | 1 | |
c) f(x)=3sin3(3x+5)+2cos4( |
| ) |
| | √x | |
| | 1 | | 1 | |
f'(x)=27sin2(3x+5)−4cos3( |
| ) |
| |
| | √x | | √x3 | |
24 lip 21:11
Mila:
b)
f'(x)=1*8x2+x*8x2*2x*ln(8)=8x2*(1+2x2*ln(8))
24 lip 21:24
Mila:
| | 1 | |
c) f(x)=3sin3(3x+5)+2cos4( |
| ) |
| | √x | |
f'(x)=
=3*3*sin
2(3x+5)*cos(3x+5)*3+8*cos
3(x
−12)*(−sin(x
−12)*(−
12)*x
−32=
=27sin
2(3x+5)*cos(3x+5)+4x
−32cos
3(x
−12)*sin(x
−12)
24 lip 21:38
Mila:
a)dobrze.
24 lip 21:45
Joe Black: w c) namieszałem, jak oglądałem TV to sobie to uświadomiłem..
Dziękuję za poprawki i sprawdzenie
24 lip 22:31
Mila:
24 lip 22:33