π | cosx | ||||||||||||
lim x→ | |||||||||||||
2 |
|
π | ||
podstawiłem t=x− | i granica wyszła mi (−1). Wynik dobry | |
2 |
π | ||
ale nie wiem, co zapisywać pod znakiem granicy zamiast x→ | . | |
2 |
π | ||
x → | ||
2 |
π | π | π | ||||
x − | → | − | ||||
2 | 2 | 2 |
π | ||
x − | → 0 | |
2 |
π | ||
cosx = sin( | − x ) | |
2 |
(cosx)' | −sinx | |||
x→π2limf(x)= x→π2lim | =x→π2lim | = −1 | ||
(x−π2)' | 1 |
π | π | π | ||||
x→ | oraz t= x − | więc x = t+ | ||||
2 | 2 | 2 |
π | π | |||
t+ | → | |||
2 | 2 |
π | ||
czy t→0 wynika stąd, że | przenoszę na prawo | |
2 |
π | π | |||
i mam t→ | − | |||
2 | 2 |
π | π | |||
cosx=sin( | −x)=−sin(x− | ) | ||
2 | 2 |
cosx | ||
limx→π2 | = | |
x−π2 |
| |||||||||||
=limx→π2 | =−1*1=−1 | ||||||||||
x−π2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |