Potęga
Takitamktos: Czemu 2√1/a =3√a
24 lip 17:27
Takitamktos: Sory = 3a√1/a
24 lip 17:29
Przemysław: 3a√1/a=3√a2/a=3√a
24 lip 17:34
Takitamktos: Ale 2√1/a = 3a√1/a
24 lip 17:38
Przemysław: To nie jest prawda:
przykładowo − dla a=1
2
√1/1=3
1*√1/1
2
√1=3
√1
2=3
co jest sprzeczne
Tak mi się przynajmniej wydaje
24 lip 17:43
prosta:
taka równość nie zachodzi dla dowolnego a

np. a=1
24 lip 17:44
pigor: ..., np. tak :
2
√1/a = 3
a√1/a i
a>0 ⇒ log
3 2
√1/a = log
3 3
a√1/a ⇔
⇔
√1/a log
3 2 = a
√1/a log
3 3 ⇔ log
3 2 = a *1 ⇔
a=log32 ⇔
⇔ a= log2 : log3 ⇒
a ≈ 0,3010 : 0,4771 =
0,6309 . ...
24 lip 17:46
Takitamktos: Czyli równanie jest prawdziwe?
24 lip 17:51
24 lip 17:52
prosta:
jaka jest treść tego zadania?
24 lip 17:52
Przemysław: W ogólności nie jest prawdziwe. Dla a=log32 jest prawdziwe.
24 lip 17:53
Takitamktos: Wykaz ze
3√log2 = 2√log3
W podstawie logarytmu po lewej 3 a prawej 2.
24 lip 17:54
Takitamktos: Przemysław dokładnie tak

takie jest założenie
24 lip 17:55
pigor: ..., twoje "czemu" ja zrozumiałem ...

kiedy, czyli rozwiąż równanie
| | log3 | |
a więc masz, że dla a = log32 = |
| ≈ 0,6309 − szukane rozwiązanie |
| | log2 | |
danego równania . ...
24 lip 17:55
pigor: ..., no to teraz to insza inszość, zlogarytmuj sobie obie strony i dalej prosto . ;;
24 lip 17:57
..........:
wykaż,że 3√log32=2√log23
log23*log32= .... =1
3√log32=2√log23 /√log23 ⇒ 31=2log23 ⇒ 3=3
24 lip 18:48