Trapezy
Asmander: odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 10cm a odcinek łączący środki przekatnych ma
długość 3cm.Oblicz długość podstaw trapezu.
24 lip 17:21
prosta:
układ dwóch równań:
24 lip 17:33
Asmander: wyszło dzięki
24 lip 17:38
prosta:
pierwsze równanie to znana własność, drugie łatwo uzasadnić
korzystając z tw. Talesa albo podobieństwa
24 lip 17:42
Mila:
| | a+b | |
1) |EF|= |
| postaraj się wykazać. |
| | 2 | |
| | 1 | |
2)LF− odcinek łączący środki boków ΔDCB⇔ |LF|= |
| b |
| | 2 | |
| | 1 | |
EK−odcinek łączący środki boków ΔDCA⇔|EK|= |
| b |
| | 2 | |
3) |KL|=|EB|−(LF|+|EK|)⇔
| | a+b | | a+b−2b | | a−b | |
|KL|= |
| −b= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz układ
prostej.
24 lip 19:06
Eta:

Bez obliczeń

b=10−3=7 to a= 6+7=13
24 lip 19:29
Asmander: dziękuje za pomoc wszystkim, którzy zaproponowali swoje rozwiązanie zadania.
24 lip 19:49
Mila:
24 lip 20:02
PW: Piątki bym nie postawił.

Nikt nie napisał dlaczego odcinek łączący środki przekątnych jest zawarty w odcinku łączącym
środki ramion trapezu. Jest to jednak istotny fragment rozumowania.
25 lip 14:22
Eta:
25 lip 15:09
Mila:
25 lip 17:36
Eta:
Nie płacz

ode mnie .....
25 lip 17:58
Mila:
25 lip 18:11