planimetria
marika:
Wykaż,że w trapezie ABCD , AB∥CD o ramionach |AD|=18 i |BC|=12
odcinek łączący środki podstaw i odcinek łączący środki przekątnych mają równe długości.
24 lip 12:24
marika:
Sorry .. ma być : |AD|=16
24 lip 12:43
marika:
24 lip 12:44
marika:
@
Bogdana
nie podawaj rozwiązania .. niech Inni pogłówkują
24 lip 12:51
J:
@marika .... nudzi Ci się , to idź sie poopalaj, albo napisz na wstępie,że masz takie
zadanie dla tych, ktorzy chcą dla wprawy go rozwiązać
24 lip 12:56
marika:
24 lip 12:58
marika:
W takim razie idę się opalać
24 lip 13:06
Hugo: pozdrowienia z Luxemburga
24 lip 14:27
Joe Black: marika=Eta ?
24 lip 14:32
Michcio: Na jakim poziomie to zadanie ?
Mam nadzieje ze nie matury rozszerzonej
24 lip 18:17
Saizou :
Ja proponuję wektorki
24 lip 18:46
marika:
24 lip 18:48
5-latek: Czy dzisiaj w Łebie pada

?
24 lip 18:59
marika:
Właśnie wróciłam
24 lip 19:01
5-latek: Czy mialas ladna pogode caly czas ?
Czy wrocilas brazowa ?
W tamtym tygodniu mój chrześniak pojechal do Darlowka . Dzwonil ze maja ladna pogode
24 lip 19:07
Eta:
24 lip 19:08
5-latek: OK
24 lip 19:10
Eta:
Witaj "małolatku"

Wróciłam bardzo zadowolona i wypoczęta.
Pogoda spisała się na medal ....nie za gorąco i nie za zimno.
Teraz jeszcze czeka mnie 16 sierpnia wyjazd do Iwonicza ( podleczyć kolano) i nie tylko..
24 lip 19:16
Mila:
Witaj wczasowiczko
24 lip 19:19
Eta:
Witam, witam
24 lip 19:30
5-latek: Witaj witaj
Eta 
Te kolana to jakas zmora jest
24 lip 19:33
Eta:
Jeszcze jedna ważna informacja do tego zadania ( sorry nie zauważyłam jej braku)

i długość odcinka łączącego środki przekątnych jest równa
10
24 lip 21:07
Saizou :
Etuś na pewno wszystko O.K. teraz z tym zadaniem jest
24 lip 21:49
prosta:
tadam, jest rozwiązanie
24 lip 22:39
Eta:
Tak
Saizou teraz wszystko ok
Dawaj rozwiązanie
24 lip 22:44
prosta:
najważniejsze to zauważyć, że suma kątów przy dłuższej podstawie trapezu jest równa 90 stopni,
stąd też przedłużenia ramion trapezu przecinają się pod kątem prostym
24 lip 22:45
Saizou :
to ta długość odcinak łączącego podstawy ma być równa długości odcinka łączącego środki
przekątnych i ma być równa 10 ?
troszkę takie zagmatwane xd
Możesz raz jeszcze napisać całką treść w jednym poście ? (jeśli to nie problem)
24 lip 22:46
Saizou : Etuś to jak będzie ?
25 lip 18:00
Eta:
25 lip 18:04
Eta:
Treść taka jaką podałam
i dodatkowe info ,że odcinek łączący środki przekątnych ma długość 10
25 lip 18:06
Saizou :

Przenieśmy się do świata wektorowego (nie będę pisał strzałek bo to uciążliwe)
FE=FA+AD+DE
FE=FB+BC+CE
============
2FE=AD+BC
GH=GA+AD+DH
GH=GC+CB+BH
=============
2GH=AD+CB
wracając to świata liczb mamy że
I jakoś mi to 10 nie pasuje
25 lip 18:18
Eta:
25 lip 19:01
Saizou :
no to szukam błędu u siebie, choć go nie widzę
25 lip 19:07
Eta:
2FE=AD+BC ?
25 lip 19:12
Saizou :
w sensie wektorów jest ok, bo
FA i FB są równej długości i o przeciwnych zwrotach wiec się zerują, tak samo DF i CF
25 lip 19:18
Kacper:
25 lip 19:31
prosta:
wracając do wektorów, długość sumy wektorów nie jest sumą długości...
25 lip 21:40
prosta:
zastosowałabym iloczyn skalarny wektorów do obliczenia długości sumy
prostopadłych wektorów AD i BC:
bez strzałek:
|AD+BC|2=|AD|2 +|BC|2 +2|AD| |BC|cos90o
=256+144=400
stąd 2|FE|=√400
|FE|=10
25 lip 21:56
Eta:
25 lip 22:23