#dowód#
RJS:
Mam wykazać, że jeśli a,b >0 to a=b lun √a+√b=1
√a+b=√b+a
√a+b=√b+a / ()2
a+2√ab+b2=b+2a√b+a2
a−a2+2√ab−2a√b+b2−b=0
Dalej się zaciąłem, proszę o wskazówkę.
23 lip 21:07
Saizou :
jest to bez sensu, skoro masz tylko założenie że a,b>0
23 lip 21:24
RJS:
mam założenia a>0 b>0 i √a+b=√b+a i mam wykazać, że a=b lub √a+√b=1
23 lip 21:26
Saizou :
Teraz ma to ręce i nogi
√a+b=√b+a
√a−√b−a+b=0
√a−√b−(a−b)=0
(√a−√b)−(√a+√b)(√a−√b)=0
(√a−√b)(1−√a−√b)=0
√a=√b lub 1=√a+√b
a=b
23 lip 21:32
ZKS:
Nie wiem w czym problem?
Skoro a > 0 ∧ b > 0 to wyrażenie √a + b = √b + a, możemy przekształcić równonważnie
√a + b − √b − a = 0
√a − √b + (√b − √a)(√b + √a) = 0
(√a − √b)(1 − √a − √b) = 0 ⇒ a = b ∨ √a + √b = 1.
23 lip 21:33
RJS:
Dzięki bardzo, ale bardziej liczyłem na wskazówkę tak jak napisałem, a nie gotowca...
Ale i tak dzięki
23 lip 21:46