trygonometria
paznokiec: √3sin2x + 3cos2x = 0 , x∊<3π/2;2π>
Czemu jeśli cos2x=2 to równanie jest sprzeczne?
23 lip 19:53
paznokiec: *cos2x=0 przepraszam za błąd
23 lip 19:53
Bogdan:
√3sin2x + 3cos2x = 0 /:
√3 ⇒ sin2x +
√3cos2x = 0
| | π | | π | | π | | π | |
sin2x + tg |
| *cos2x = 0 /*cos |
| ⇒ sin2x cos |
| + sin |
| cos2x = 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
sin(2x + |
| ) = 0 ⇒ 2x + |
| = k*π itd. |
| | 3 | | 3 | |
23 lip 20:02
Eta:
Można też tak :
cosx≠0
√3sin2x+3cos2x=0 / : cos2x≠0
| | π | |
√3tg2x+3=0 ⇒ tg2x=−√3 ⇒ 2x= − |
| +kπ ⇒ x=...... itd |
| | 3 | |
23 lip 20:38
paznokiec: no i jak to dalej?
x=?
23 lip 20:51
Kacper: Żarty sobie robisz?
23 lip 21:01
lakier:
Idź i pomaluj "paznokieć" to może Ci się rozjaśni w głowie?
23 lip 21:04