matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
Krzyś:
Oblicz największą wartość funkcji f f(x)=
x
2
−2x+5
3
23 lip 17:55
Krzyś:
f(x)=
3
x
2
−2x+5
to jest właściwy wzór
Prosze o wytłumaczenie tego, nie wiem ja się za to zabrać.
23 lip 17:56
Janek191:
To jest funkcja kwadratowa .
1
2
5
f(x) =
x
2
−
x +
3
3
3
1
a =
> 0 , więc funkcja nie ma wartości największej.
3
23 lip 17:57
Janek191:
3
Oblicz najmniejszą wartość funkcji f(x) z 17.57 , a następnie oblicz
y
min
23 lip 17:59