wartosc wyrazenia
xx: jeżeli a2 + b2 = 30 i ab=9 to wartość wyrażenia a4+b4 jest równa?
23 lip 12:10
Benny: a4+b2=(a2+b2)2−2a2b2
ab=9 /()2
a2b2=81
2a2*b2=162
a4+b4=900−162=738
23 lip 12:16
Hajtowy:
(a
2+b
2) = a
4 + 2a
2b
2 + b
4
(ab)
2 = a
2b
2
9
2=81
a
4 + 2*81 + b
4
a
4 + 162 + b
4 = 0
a
4 + b
4 = −162
Czyżby tyle wyszło?
23 lip 12:16
Hajtowy: Dobra przekombinowałem XD

Ide spać dalej xd
23 lip 12:16
xx: Nie wiem dlaczego do 900 dodawalam 162 i dlatego mi nie wychodziło, ech
23 lip 12:20
AS:
(a2 + b2)2 = a4 + 2*a2*b2 + b4
a4 + b4 = (a2 + b2)2 − 2*(a*b)2
a4 + b4 = 302 − 2*92 = 900 − 162 = 738
23 lip 15:52