logarytmy
paznokiec: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których nierówność:
log (m2x2 + 2mx + 2m + 1) < log (x2 + 2mx + 2m)
spełniona dla x∊R
W podstawie logarytmu jest √2/2
23 lip 10:59
J:
1) Załozenia: obydwie liczby logarytmowane dodatnie
2) lewa liczba logarytmowana > prawa liczba logarytmowana
23 lip 11:03
paznokiec: w odpowiedziach:
1. m=0 x2>0 czyli założenie nie jest spełnione
2. m≠0 ...
?
23 lip 11:15
J:
Dla m = 0 ... lewa liczba: A = 1 , prawa: B = x2 ( dla x = 0 warunek nie jest spełniony)
23 lip 11:24
paznokiec: a dla m≠0?
23 lip 13:03
J:
Dla obydwu liczb: Δ < 0 ( bo gałęzie parabol są skierowane do góry )
23 lip 13:08
paznokiec: Coooo?
23 lip 13:10
paznokiec: a no tak xD
23 lip 13:11
paznokiec: Dzięki
23 lip 13:11
J:
kiedy funkcja: f(x) = ax2 + bx + c przyjmuje tylko wartości dodatnie ?
23 lip 13:11
J:
widzę,że załapałaś/eś
23 lip 13:12
Takitamktos: Ale miedzy tymi założeniami jest alternatywa czyli na koniec je sumuje?
23 lip 13:38
Takitamktos: Które założenia sumuje a z których biorę cześć wspólna? Jak to jest?
23 lip 13:39
J:
dla całości zadania ... część wspólna
23 lip 13:46