Równanie stopnia czwartego
AS: Czy wiesz,że:
Matematyk włoski Bombelli ((ok.1570 r) podał receptę na
wyliczenie pierwiastków równania stopnia 4−ego.
Typ równania: x4 + a*x3 + b*x2 + c*x + d
1. Wyznaczyć najmniejszy pierwiastek z1 równania z3 + k1*z2 + k2*z + k3 = 0
gdzie k1 = b , k2 = a*c − 4*d , k3 = c2 + d*(a2 − 4*b)
2. Wyznaczyć pierwiastki r1 i r2 (r1 > r2) równania kwadratowego
r2 + z1*r + d = 0
3. Obliczyć wielkość m = √(z1/2)2 − d a następnie
s1 = (a*r1 − c)/(4*m) , s2 = (a*r2 − c)/(−4*m)
4. Kontrola: 4*s1*s2 = b + z1
5. Szukane pierwiastki równania stopnia 4−ego.
x1,2 = −s1 ± √(s12 − r1) , x3,4 = −s2 ± √(s22 − r2)
Przykład
x4 − 10*x3 + 25*x2 − 30 = 0
a = −10 , b = 25, c = 0 , d = −30
k1 = 25 , k2 = 120 , k3 = 0
Równanie rozwiązujące z3 + 25*z2 + 120*z = 0
z1 = 0 , z2 = −6,4792027 , z3 = −18.520797
Wybrano z1 = 0 wtedy m = √30 , r1 = √30 , r2 = −√30
s1 = −5/2 ,s2 = −5/2
Kontrola: 4*s1*s2 = 25 , b + z1 = 25
x1 = 5/2 + √(25/4 − √30 = 3,379076
x2 = 5/2 − √(25/4 − √30 = 1,620924
x3 = 5/2 + √(25/4 + √30 = 5,924504
x4 = 5/2 − √(25/4 + √30 = −0,924504
23 lip 10:48
daras: tak
23 lip 12:39
Michcio: Fajne te twoje ciekawostki AS
23 lip 17:46
Mariusz: Bombelli pisał raczej o liczbach zespolonych Gdzieś czytałem że o mnożeniu urojonych
Co do równania czwartego stopnia to raczej Ferrari
Pomysł Ferrariego tak jak wcześniej pomysł Niccolo Fontany został przywłaszczony przez
Girolamo Cardano
23 lip 21:06
Przemysław: Zdaje się, że Cardano w swojej książce pisał, że to nie on jest autorem.
Ale mogę się mylić.
23 lip 21:08