pochodne
paznokiec: Oblicz pochodną funkcji V(r) = πH(r2 − r3/R)
V'(r) = πH(2r − −r3/R2)
Korzystam ze wzoru pochodnej dla f(x) = a/x
Dlaczego nie wychodzi?
23 lip 10:37
J:
| | 3 | |
bo źle liczysz ....V'(r) = 2πH − |
| *r2 |
| | R2 | |
23 lip 10:40
J:
| | 3r2 | |
sorry ... początek: V'(r) = 2πrH − |
| |
| | R2 | |
23 lip 10:42
paznokiec: Ok, tak wiem, że wychodzi ale ja korzystam z:
[c f(x)]' = c f'(x)
23 lip 10:45
J:
| | 3r2 | |
przepraszam .... to przez upał ... ma być: V'(r) = πH(2r − |
| ) |
| | R | |
23 lip 10:50
paznokiec: A czemu tak? Co z tym moim wzorem?
23 lip 10:55
J:
| | 1 | | 1 | |
pomijam stałą πH ... .( r2 − |
| r3)' = 2r − |
| *3r2 ( bo R to stała ) |
| | R | | R | |
23 lip 10:57
paznokiec: Aha no ok dzięki

Czyli stałą pozostawiamy bez zmian a zmienną liczymy pochodną.
23 lip 11:01