funkcja kwadratowa
ania23: funkcję kwadratową f można opisać wzorem mającym postać f(x)=2x2+4x+m.
a)wyznacz warunek, dla którego funkcja f ma dwa różne pierwiastki x1,x2
a następnie oblicz x1+x2.
b) wiedząc dodatkowo, że x1−x2=4 obliczm. dla wyznaczonej liczby m naszkicuj wykres funkcji f w
układzie współrzędnych,a następnie rozwiąż równanie f(z−3)=−1
prosze o pmoc
7 gru 15:26
zet:
a) Δ>0 <=> 16 −8m >0 <=> m< 2
b)
x
1− x
2= 4 => (x
1−x
2)
2= 16=> (x
12−2x
1*x
2 +x
22=16
( x
1+x
2)
2 −4*x
1*x
2= 16
z wzorów Viete
'a
(
−ba)
2 −4*
ca= 16
(−2)
2 − 4*
m2= 16 => − 2m= 12 => m = − 6
f(x) = 2x
2 +4x −6 x
w=
−b2a=
−44= −1
y
w= f(x
w) = f( −1) = 2 −4−6= −8 => W( −1, −8)
x
1+x
2= −2
x
1 − x
2=4
−−−−−−−−−−−−−
2x
1 = 2 => x
1= 1 i x
2= −3 −−− to miejsca zerowe
ramiona paraboli skierowane do góry i punkt przecięcia z osią OY : ( 0, −6)
Narysuj tę parabolę ........
równanie: f(z −3) = −1 => 2( z −3)
2 +4( z −3) −6= −1
2z
2 −12z +18 +4z −12−5=0
2z
2 − 8z +1=0 ........ rozwiąż teraz to równanie i podaj "z"
7 gru 16:00
n b : 52
12 mar 17:12
PIOTR: f(x)=4−x2 dla x∊(−2 , 0> obliczyć miejsce zerowe i czy należy do dziedziny
23 mar 09:20