granica
bimbam: granica
| | (x−3)(−1)[x] | |
lim x→3 |
| |
| | x2−9 | |
jeśli x→3, to granica [x] nie istnieje. Więc jaki będzie wykładnik tej potęgi

Wynik to (−
∞)
22 lip 23:04
kyrtap: −1/6 raczej
22 lip 23:07
bimbam: w Krysickim Włodarskim są błędy w odpowiedziach, więc może masz rację.
zad. 5.31
22 lip 23:09
kyrtap: [x] − cecha liczby
[3] = 3
| | (x−3)(−1)[x] | | (x−3)(−1)[x] | |
lim x→3 |
| = lim x→3 |
| = |
| | x−9 | | (x−3)(x+3) | |
| | (−1)[x] | | 1 | |
lim x→3 |
| = − |
| |
| | (x+3) | | 6 | |
22 lip 23:12
bimbam: Zad 5.5. Krysicki Włodarski, s. 81. "Oblicz granicę funkcji [x] w punkcie x=3
lim x→3+ [x]=3
lim x→3− [x]=2
"A więc granica funkcji [x] w punkcie x=3 nie istnieje."
22 lip 23:17
kyrtap: czyli racja granica nie istnieje mój błąd
22 lip 23:24
bimbam: mimo to dzięki za zainteresowanie
22 lip 23:40