zadanie z funkcji
himenaa18: Funkcja f określona jest w zbiorze R w następujący sposób : jeśli a ∊ <2n − 1 ; 2n + 1 ) dla
pewnej liczby n ∊ C , to f(a) jest liczbą parzystą należącą do zbioru <2n − 2 ; 2n + 1 ) .
Prosiłabym aby najpierw zinterpretować mi to zadanie żebym było bardzie zrozumiałe. Nie wiem
jak to określić ale chyba tylko 50 % rozumiem z treści


Następnie powolutku i dokładnie prosiłabym o odp. na te dwa podpunkty

a) Wyznacz f(8) , f(−5) f(11,5)
b) Podaj zbiór wartości funkcji f
c) Podaj miejsca zerowe funkcji f
Dziękuję z góry za poświęcony czas. Jesteście geniuszami !
22 lip 15:10
himenaa18: 3 podpunkty

edit

22 lip 15:11
Rajstopy: Funkcja dla każdej liczby nieparzystej przyporządkowuje jej liczbę parzystą o jeden mniejszą
(domyślam się że tam miało być 2n , a nie 2n+1).
22 lip 16:28
J:
...pod warunkiem, że: a ∊ C
22 lip 16:42
J:
... i "a" niekoniecznie musi być liczbą nieparzystą ...
niech: n = 1
a ∊ <1,2,3)
f(a) ∊ <0,1,2) .... wtedy: f(1) = f(2) = 0
niech: n = 2
a ∊ <3,4,5)
f(a) ∊ <2,3,4) .... wtedy: f(3) = f(4) = 2
22 lip 16:57
J:
teraz widzę,ze jednak "a" nie musi być liczbą całkowitą ....
wyznaczmy: f(8)
dla n = 4 a ∊ [7,8,9) i f(8) = 6
wyznaczmy: f(11,5)
dla n = 6 a ∊ [11,12,13) i f(11,5) = 10
Miejsca zerowe: a ∊ [1,3)
22 lip 17:06
himenaa18: O jejku ! tam ma być < 2n − 1 a nie 2n − 2 − przepraszam ;;

///
Rajstopki : tam ma być tak jak napisałam

)
22 lip 17:39
Mila:
2n−1,2n+1 to kolejne liczby nieparzyste, gdy n∊C.
a)
f(8)=?
a=8
8∊<7,9)
f(8)=8
f(−5) ustalamy w jakim przedziale jest ta liczba .
−5∊<−5,−3) zatem szukana liczba parzysta z tego przedziału to −4.⇔
f(−5)=−4
f(11.5)
11.5∊<11,13)⇔
f(11.5)=12
============
22 lip 18:58
Mila:
b) odpowiedz sama.
c)
Dla jakich a zachodzi równość f(a)=0
np.
a=0.3
0.3∊<−1,1) liczbą parzystą z tego przedziału jest 0⇔
f(0.3)=0
a=−0.5
−0.5∊<−1,1)
f(−0.5)=0
Miejsca zerowe f(x):
x∊<−1,1)
==============
22 lip 19:04
himenaa18: ja nie moge super,! rozumiem, dzięki

Jeszcze to b, zaraz pomyśle jeszcze raz
22 lip 19:09
Mila:
Myśl.
22 lip 19:26
Krzysztof Ser Topiony Hochland: Zbiorem wartości jest zbiór Z
22 lip 19:30
Krzysztof Ser Topiony Hochland: Mam pytanie, czy jeżeli na maturze napiszę Z na zbiór liczb całkowitych to będą za to obcinane
punkty ? Podobnie jak Q dla zbioru liczb wymiernych. Nauczyciel nas uczy na Z i Q , a w
podręcznikach i ogólnie widuję C i W. Proszę o odpowiedź.
22 lip 19:31
himenaa18: a nie liczby parzyste
22 lip 20:02
Kacper:
Najlpiej napisać "zbiór liczb całkowitych". Nie powinni obciąć za to, bo to poprawne
oznaczenia.

Symboliki C i W używa się tylko w szkołach (do poziomu liceum), ale w sumie to mieszanie w
głowach, bo cały świat używa symboliki anglojęzycznej.
22 lip 20:07
Mila:
Liczby parzyste .
22 lip 20:45