Proszę o wywaśnienie tego zadania :)
Krzyś: Mamy dane: x1=−1 x2=5 W(2,6)
Podaj wzór funkcji f spełniający te wartości.
22 lip 14:59
Saizou : a to jakaś konkretna funkcja czy dowolna ?
22 lip 15:04
22 lip 15:09
Saizou :
J skąd pewność że to funkcja kwadratowa ?
22 lip 15:09
Krzyś: Tak, to funkcja kwadratowa. J skąd to wyliczyłeś?
22 lip 15:14
J:
y = a(x−p)2 + q
p = 2 , q = 6
z warunku y(5) = 0 wyliczasz a
22 lip 15:15
Saizou :
np. tak
skoro znamy miejsca zerowe tej funkcji to możemy zastosować postać iloczynową, tzn.
f(x)=a(x+1)(x−5)
teraz to wykresu tej funkcji należy punkt W(2,6), tzn. f(2)=6 stąd wyliczysz a
22 lip 15:17