graniastosłup
Ola: Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o oboku 3cm. Wysokość prostopadłościanu jest równa 4cm.
Oblicz cosinus kąta zawartego między przekątnymi ścian bocznych wychodzącymi z tego samego
wierzchołka.
7 gru 15:24
Rudy:
7 gru 15:30
Rudy:

interesuje nas niebieski trójkąt
Należy wyznaczyć cos(2α), ale łatwiej wyznaczyć cos α i sin α
i skorzystać ze wzoru
cos(2α) = cos
2 α − sin
2 α
7 gru 15:34
Rudy: przekątna ściany bocznej ma długość:
√32 + 42 = 5
przekątna podstawy ma długość:
√32 + 32 = 3
√2
wysokość ieieskiego trójkąta czyli zielony odcinek ma długość:
| | 41 | | 18 | |
i ostatecznie cos 2α = |
| − |
| = 0,82 − 0,18 = 0,64 |
| | 50 | | 100 | |
7 gru 15:41