Zbadaj zbieżność szeregu
karol: Zbadaj zbieżność szeregu
∑ (√n4+n+1−√n4−2n+2)
22 lip 14:15
Saizou : Zbadaj warunek konieczny zbieżności szeregu
22 lip 14:51
Benny: Saizou, wystarczy pokazać, że n−ty wyraz dąży do 0?
22 lip 14:52
Saizou :
Mamy szereg w postaci ∑n=1∞ an, warunek konieczny mówi nam że szereg może być zbieżny (ale
nie musi) gdy limn→∞an=0
22 lip 14:54
Benny: | | a2−b2 | |
Dobrze, więc myślę, że wystarczy a−b= |
| ? |
| | a+b | |
22 lip 14:57
Saizou :
tak
22 lip 14:58
Saizou : mówię że nie liczyłem, tak tylko sugeruję
22 lip 15:01