Suma nieoznaczona
Przemysław: ∑(−1)
xx
3δx
liczyłem to przez części uwzględniając, że:
ale wynik okazał się zupełnie zły, więc proszę by ktoś to przeliczył, bym mógł zobaczyć swój
błąd
21 lip 23:56
Przemysław: Odświeżam.
22 lip 16:00
Mariusz: Pokaż jak liczyłeś przez te części ?
Zwiększyłeś argument tej części którą sumujesz zwiększasz o jeden
22 lip 19:37
Mariusz: ∑f(x)Δg(x)δx=f(x)g(x)−∑Δf(x)g(x+1)δx
22 lip 19:41
Przemysław: ∑(−1)
xx
3δx=
| | (−1)x | | 1 | |
= |
| x3+ |
| ∑(−1)x+1(3x2+3x+1)δx= |
| | −2 | | 2 | |
| | (−1)x | | 1 | | (−1)x+1 | | 1 | |
= |
| x3+ |
| ( |
| (3x2+3x+1)+ |
| ∑(−1)x+2(6i+6)δx= |
| | −2 | | 2 | | −2 | | 2 | |
| | (−1)x | | (−1)x+1 | | 1 | | (−1)x+2 | |
= |
| x3+ |
| (3x2+3x+1)+ |
| ( |
| +3∑(−1)x+3δx= |
| | −2 | | −4 | | 4 | | −2 | |
| | (−1)x | | (−1)x+1 | | (−1)x+2 | | 3(−1)x+3 | |
= |
| x3+ |
| (3x2+3x+1)+ |
| + |
| =A |
| | −2 | | −4 | | −8 | | −8 | |
i teraz jak rozumiem, skoro miałem polecenie by obliczyć
n−1
∑ (−1)
ii
3
i=0
to liczę A(n)−A(0)?
Wynik mam:
| | −2n3+3n2+3n+2 | | 1 | |
(−1)n( |
| )− |
| |
| | 4 | | 4 | |
co jest źle już dla n=2
22 lip 22:34
Mariusz: Gdzie jest czynnik 6x+6 w 5. linijce
23 lip 03:25
Mariusz: W czwartej linijce też tego czynnika brakuje
Poza tym używasz dwóch zmiennych x oraz i a powinieneś używać jednej
23 lip 03:34
Przemysław: Tę sumę z tym czynnikiem tez przez części zrobiłem.
Za zmienne wybacz. Wszędzie ma byc x. Na kartce liczyłem z i.
23 lip 09:55
Przemysław: Odświeżam, żeby było widać
23 lip 21:06
Przemysław: Odświeżam
24 lip 21:52
Mariusz:
Może i zrobiłeś ale w czwartej i piątej linijce tego czynnika nie przepisałeś i stąd jest ten
błąd
26 lip 16:10
Przemysław: Faktycznie... ale przegapiłem

Dziękuję bardzo.
No to po poprawce wychodzi mi w ostatniej linijce:
| (−1)x | | (−1)x+1 | | (−1)x+2 | | 3(−1)x+3 | |
| x3+ |
| (3x2+3x+1)+ |
| (6x+6)+ |
| |
| −2 | | −4 | | −8 | | −8 | |
Czyli ostateczny wynik:
| | −4n3+6n2−1 | | 1 | |
(−1)n( |
| )− |
| |
| | 8 | | 8 | |
dla n=2:
| −4*8+6*4−1 | | 1 | | −32+24−2 | | −10 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
a licząc na piechotę:
(−1)
0*0
3+(−1)
1*1
3=−1
Czyli coś znowu mam źle
27 lip 22:54
Przemysław: Przepiszę jeszcze jak obliczam ten wzór ogólny z tego wyniku z "ostatniej linijki", bo pewnie
tam jest ten błąd:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 3 | |
(−1)n[− |
| n3+ |
| (3n2+3n+1)− |
| (6n+6)+ |
| ]−(−1)0[0+ |
| − |
| + |
| ]= |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 8 | | 4 | | 4 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
(−1)n[− |
| n3+ |
| (3n2+3n+1)− |
| (6n+6)+ |
| ]− |
| = |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 3n2+3n+1−3n−3 | | 3 | | 1 | |
(−1)n[− |
| n3+ |
| + |
| ]− |
| = |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 8 | |
| | −4n3+6n2−4+3 | | 1 | |
(−1)n[ |
| ]− |
| = |
| | 8 | | 8 | |
| | −4n3+6n2−1 | | 1 | |
(−1)n[ |
| ]− |
| |
| | 8 | | 8 | |
| | 1 | |
Tak to wygląda, jakby przy którejś z tych |
| powinien być przeciwny znak  |
| | 8 | |
27 lip 23:08
Przemysław: Odświeżam, bo widzę, że chyba jesteś
28 lip 00:39
Mariusz:
Mnie jakoś wyszło przez te części
| | (−1)x | | 1 | |
∑(−1)xx3=− |
| x3+ |
| ∑(−1)x+1(3x2+3x+1) |
| | 2 | | 2 | |
| | (−1)x | | 1 | |
∑(−1)xx3=− |
| x3− |
| ∑(−1)x(3x2+3x+1) |
| | 2 | | 2 | |
| | (−1)x | | 1 | | (−1)x | | 1 | |
∑(−1)xx3=− |
| x3− |
| (− |
| (3x2+3x+1)+ |
| ∑(−1)x+1(6x+6)) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | (−1)x | | (−1)x | | 1 | |
∑(−1)xx3=− |
| x3+ |
| (3x2+3x+1)− |
| ∑(−1)x+1(6x+6)) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | (−1)x | | (−1)x | | 1 | |
∑(−1)xx3=− |
| x3+ |
| (3x2+3x+1)+ |
| ∑(−1)x(6x+6)) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | (−1)x | | (−1)x | |
∑(−1)xx3=− |
| x3+ |
| (3x2+3x+1)+ |
| | 2 | | 4 | |
| 1 | | (−1)x | | 1 | |
| (− |
| (6x+6)+ |
| ∑(−1)x+16) |
| 4 | | 2 | | 2 | |
| | (−1)x | | (−1)x | | (−1)x | | 3 | |
∑(−1)xx3=− |
| x3+ |
| (3x2+3x+1)− |
| (6x+6)+ |
| ∑(−1)x+1 |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 4 | |
| | (−1)x | | (−1)x | | (−1)x | | 3 | |
∑(−1)xx3=− |
| x3+ |
| (3x2+3x+1)− |
| (6x+6)− |
| ∑(−1)x |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 4 | |
| | (−1)x | | (−1)x | | (−1)x | | 3 | |
∑(−1)xx3=− |
| x3+ |
| (3x2+3x+1)− |
| (6x+6)+ |
| (−1)x |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 8 | |
| | (−1)x | | (−1)x | | (−1)x | | 3 | |
∑(−1)xx3=−4x3 |
| +(6x2+6x+2) |
| −(6x+6) |
| + |
| (−1)x |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| | 4 | | 14 | | 12 | | 3 | |
− |
| (−1)+ |
| (−1)− |
| (−1)+ |
| (−1) |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| | 4n3−(6n2+6n+2)+(6n+6)−3 | |
− |
| (−1)n |
| | 8 | |
| | 4n3−6n2+1 | | 1 | | 1 | | 4n3−6n2+1 | |
− |
| (−1)n−(− |
| )= |
| − |
| (−1)n |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
1 sie 16:23
Przemysław: Powinno wyjść no i Ci wyszło. Ja po prostu gdzieś miałem błąd ale nie wiem gdzie.
Dzięki za rozwiązanie. Jak przeczytam i porównam ze swoim to będę wiedział co było nie tak
1 sie 22:35
Mariusz: Na marginesie dodam że suma ta jest rozwiązaniem pewnego równania rekurencyjnego
| | x2(1−4x+x2) | |
o funkcji tworzącej G(x)= |
| |
| | (1−x)(1+x)4 | |
W ramach ćwiczenia znajdź jednorodne równanie rekurencyjne o zadanym rozwiązaniu
(niejednorodne można znaleźć dość szybko)
2 sie 00:23
Mariusz: ups w funkcji tworzącej przed ułamkiem powinien być minus
2 sie 00:26
Przemysław: Szczerze mówiąc, to nie mam podstaw teoretycznych, żeby to zrobić (ktoś mniej grzeczny
by napisał, że jest za gópi

)
Jak się tego nauczę to (jak nie zapomnę) odświeżę temat

Dziękuję jeszcze raz za pomoc.
4 sie 10:00