entier
bimbam:

funkcja entier
Mam jeszcze pytanie dotyczące funkcji [x]
W książce jest napisane, że określamy funkcję [x] entier x jako największą liczbę całkowitą N
spełniającą warunek N≤x
Ja to rozumiem w ten sposób.
Przy tej funkcji zaokrąglam w dół, bo N≤x. Liczbę x wstawiam sobie w klamrę i szukam
takiego N∊C, który jest mniejszy lub równy x
Zatem np. [−π]=−4, bo: −π ≈ − 3,14 czyli liczbą mniejszą od (− 3,14) i która zarazem należy do
liczb całkowitych jest (−4)
Nie do końca wiem, dlaczego gdy mam obliczyć granicę funkcji [x] w punkcie x=3
to lim x→3
+ [x] =3, bo x∊<3;4)
to lim x→3
− [x] =2, bo x∊(<2;3)
Jeśli x zbiega do 3 od lewej strony, to do tej liczby 3 nie dociera (

), więc ostatnią liczbą
mniejszą / równą 3, która jest liczbą całkowitą jest liczba 2. Więc tu rozumiem, skąd to lim
x→3
− [x] =2
Nie wiem, dlaczego jest
x∊<3;4)
Jeśli x zbiega do 3 od prawej strony, to do tej liczby 3 też nie dociera (

), więc jak liczba
3 może być najmniejszą równą spośród tych argumentów, skoro jej w tym przedziale nie powinno
być
bimbam:

czy chodzi o ten fragment wykresu

gdy dąży od lewej, to największa liczba całkowita mniejsza od 3 to będzie
2,
a w przypadku gdy zbiega od prawej do liczby 3, to największa liczba całkowita to będzie
3