granice funkcji
bimbam: liczenie granic funkcji
Hej.
Teraz uczę się liczenia granic funkcji i mam pytanie odnośnie tego zagadnienia.
Taką granicę funkcji np.
| | x+ 2 | |
lim x→ −2 |
| liczę w ten sposób, że: |
| | x2 − 4 | |
1/ podstawiam za x liczbę (−2)
2/ jeśli w wyniku wyszła mi liczba, która nie jest symbolem nieoznaczonym, to mam granicę
funkcji
3/ jeśli mam symbol nieoznaczony, to go usuwam rożnymi metodami − np wyłączam w liczniku i
mianowniku wspólny czynnik przed nawias i skracam go, aby nie mieć symbolu nieoznaczonego
Czy o to mniej więcej chodzi w liczeniu granic funkcji
21 lip 22:16
daras: mniej więcej
21 lip 22:18
daras: raczej mniej...
21 lip 22:18
21 lip 22:18
bimbam: dzięki
21 lip 22:23
Mariusz: Tutaj skrócenie licznika z mianownikiem oraz podstawienie x=−2
powinno wystarczyć
22 lip 10:51
22 lip 20:13
Mila:
| x+2 | | x+2 | |
| = |
| |
| x2−4 | | (x−2)*(x+2) | |
| | x+2 | | x+2 | |
limx→−2 |
| =limx→−2 |
| = |
| | x2−4 | | (x−2)*(x+2) | |
22 lip 20:25
22 lip 20:37
daras: i bimbam to przeczytał wcześniej ale zadał bardziej egzystencjalne pytanie a wy jak...
dzikie osły=czytaj maszynki do liczenia, zwane kiedyś arytmometrami
22 lip 20:38
daras: zero empatii
22 lip 20:38
bimbam: m.in. granic uczę się z tutoriali z YT, bo czasem niektóre zagadnienia lepiej się rozumie jak
jest trochę komentarza do rozwiązania, aniżeli samo rozwiązanie
Tutaj
https://www.youtube.com/watch?v=CTVl2uo-NDs&list=PLB7ECF09A0A5F79BD&index=13
jest rozwiązany przykład, o który pytam. Robiłem sobie notatki i chciałem sobie
zanotować taki standardowy sposób rozwiązywania granic
Być może autor tutoriala z YT sięgnął do strony, do której linka podałeś
daras, ale ja tam
nie zaglądałem albo być może −
co jest najbardziej prawdopodobne − ten przykład jest tak
poglądowy, żeby nawet nie powiedzieć "sztampowy", że każdy nauczyciel go omawia na swoich
lekcjach i chyba żaden nie rości sobie praw autorskich do tego przykładu.
Wracam do zadań
Dzięki
Mila za podane rozwiązanie.
22 lip 21:28