Równanie kwadratowe
AS: Czy wiesz,że:
Można i tak rozwiązywać równanie kwadratowe a*x
2 + b*x + c = 0
Zał. a > 0 , Δ >=0
Sposób 1
a*x
2 + b*x + c = 0 |*4*a stronami mnożymy przez wielkość 4*a
4*a
2*x
2 + 4*a*b*x + 4*a*c = 0 stronami dodajemy b
2
4*a
2*x
2 + 4*a*b*x + b
2 + 4*a*c = b
2
(2*a*x + b)
2 = b
2 − 4*a*c stronami pierwiastkujemy
2*a*x + b = ±
√b2 − 4*a*c Oznaczamy:
√b2 − 4*a*c = d
x1,2 = (−b ± d)/(2*a)
Przykład:
3*x
2 − 7*x + 2 = 0 | *4*3
36*x
2 − 84*x + 24 = 0 | + 49
36*x
2 − 84*x + 49 + 24 = 49
(6*x − 7)
2 = 49 − 24 = 25
I 6*x − 7 = −5 II 6*x − 7 = 5
6*x = 2 6*x = 12
x1 = 1/3 x2 = 2
Sposób 2
Stosujemy podstawienie x = y − b/(2*a)
a*x
2 + b*x + c = 0
a*(y − b/(2*a))
2 + b*(y − b/(2*a)) + c = 0 wykonujemy wskazane działania
a*(y
2 − (b/a)*y + b
2/(4*a
2)) + b*y − b
2/(2*a) + c = 0
a*y
2 − b*y + b
2/(4*a) + b*y − b
2/(2*a) + c = 0
a*y
2 = b
2/(2*a) − b
2/(4*a) − c
| | 2*b2 − b2 − 4*a*c | |
a*y2 = |
| |
| | 4*a | |
y1,2 = ±
√M
Szukane pierwiastki: x1,2 = y1,2 − b/(2*a)
Przykład:
2*x
2 − 5*x − 150 = 0
Podstawienie: x = y + 5/4
2*(y + 5/4)
2 − 5*(y + 5/4) − 150 = 0
2*(y
2 + 5*y/2 + 25/16) − 5*y − 25/4 − 150 = 0
2*y
2 + 5*y + 25/8 − 5*y − 25/4 − 150 = 0
2*y
2 = 25/4 − 25/8 + 150
2*y
2 = 1225/8
y
2 = 1225/16 −> y1 = −35/4 y2 = 35/4
Wracając do podstawienia:
x1 = y1 + 5/4 = −35/4 + 5/4 = −30/4 = − 7.5
x2 = y2 + 5/4 = 35/4 + 5/4 = 40/4 = 10