Gdzie zrobiłem źle?
AIDS: (2x−4)24 + 7 > (3x+1)29
Robiłem w taki sposób:
Obliczyłem mianowniki za pomocą wzorów skróconego mnożenia.
Zamieniłem siódemkę na 284 i dodałem do pierwszego mianownika.
Przemnożyłem przez 36, aby pozbyć się ułamków.
Wyszło mi: 9(4x2 + 16x + 44) > 4(9x2 + 6x +1)
Wyliczyłem to, dałem "iksy" na prawą, wyrazy wolne na lewą stronę.
Wyszło mi 144x − 24x > −396 + 4
120x > −392 /:120
x > −3,266
20 lip 23:10
Metis: Boziu

Pokaż obliczenia.
20 lip 23:15
Godzio:
−16x
20 lip 23:16
AIDS: Wieczorem je pokażę.
21 lip 00:35
Janek191:
| (2 x −4)2 | | (3 x + 1)2 | |
| + 7 > |
| / * 36 |
| 4 | | 9 | |
9*(4 x
2 − 16 x + 16) + 252 > 4*(9 x
2 + 6 x + 1)
36 x
2 − 144 x + 144 + 252 − 36 x
2 − 24 x − 4 > 0
− 168 x + 392 > 0
− 168 x > − 392 / : ( − 168)
=======
21 lip 07:21
Atam:
Można wyłączyć z pierwszej pary nawiasów 2, potem skrócić ten ułamek przez 4
i następnie wszystko przemnożyć przez 9, są prostsze rachunki.
21 lip 08:33
AIDS: Więc wykonałem to tak:
(2x − 4)24 + 7 > (3x+1)29
((2x2) − 2 * 2x * (−4) + 42)4 + 7 > ((3x2) + 2 * 3x * 1 + 12)9
4x2 + 16x + 164 + 7 > 9x2 + 6x + 19
4x2 + 16x + 164 + 284 > 9x2 + 6x + 19
4x2 + 16x + 444 > 9x2 + 6x + 19 / *36
9(4x2 + 16x + 44) > 4(9x2 + 6x + 1)
36x2 + 144x + 396 > 36x2 + 24x + 4
36x2 + 144x − 36x2 − 24x > −396 + 4
144x − 24x > −392
120x > −392 /: 120
x > −3,266
To było moje drugie podejście do tego zadania. Za pierwszym razem nie zamieniłem 7 na ułamek.
21 lip 20:53
AIDS: Czyli moim jedynym błędem było to, że na początku nie pozbyłem się ułamków? Innej różnicy nie
widzę.
21 lip 20:57
azeta: niee, to raczej bez znaczenia− choć ułatwia sprawę
21 lip 21:02
5-latek: Mnzysz obie strony nierownosci przez 36 i dostajesz
| | (2x−4)2 | | (3x+1)2 | |
36* |
| +7*36>36* |
| ( po skroceniu dostajesz |
| | 4 | | 9 | |
9(2x−4)
2+252>4(3x+1)
2 teraz
9(4x
2−16x+16}+252>4(9x
2+6x+1)
36x
2−144x+144+252>36x
2+24x+4 (porządkujemy
−144x−24x> 400
| | 400 | | 50 | |
−168x>400 to x<− |
| to x<− |
| (po skroceniu przez 8 |
| | 168 | | 21 | |
(a−b)
2= a
2−2ab+b
2 
==================
21 lip 21:12
AIDS: O tym wzorze skróconego mnożenia ZAWSZE pamiętam. Jeśli go nie użyłem to przez pomyłkę albo
przez przypadek wstawiłem niewłaściwy znak.
21 lip 21:14
AIDS: Czyli jedyne co zrobiłem źle, był zły zapis w.s.m.?
21 lip 21:34
AIDS: A nie trzeba oddzielać iksów od wyrazów wolnych? I co to za porządkowanie liczb po obu stronach
nierówności? Chyba, że to taki twój skrót.
21 lip 21:42
5-latek: To nie jest mój skrot
Po prostu tak samo jak w równaniu przenosze sobie niewiadome na lewa strone nierownosci
(oczywiście wtedy zmieniam znak na przeciwny i to samo wiadome na prawa strone nierownosci i
tez przenosząc zmienam znak na przeciwny Tutaj 36x2 z prawej strony nierownosci nie
przenosiłem na lewa bo to się przecie zredukuje do zera bo 36x2−36x2=0 to tego nie
przepisywałem
Także uważaj na zwot nierownosci jak dzielisz lub mnożysz przez liczbe ujemna.
czy jeszcze trzeba cos wyjasnic ?
21 lip 21:59
5-latek: Ajjj Teraz widze ze zroblilem duzy blad
Napiszse to jeszcze raz
36x
2−144x+144+252>36x
2+24x+4 (teraz sobie to uporzadkuje
−144x−24x> −144−252+4
−168x>−392 (a nie 400 pomyliłem znaki(przez przypadek nie zmieniłem znaku
| | 392 | |
x< |
| a to sobie skroc |
| | 168 | |
21 lip 22:06
5-latek: Poprawiles już sobie ?
21 lip 22:14
Mila:
Ja tak :
| 4*(x2−4x+4) | | 9x2+6x+1 | |
| +7> |
| ⇔ |
| 4 | | 9 | |
| | 9x2+6x+1 | |
x2−4x+4+7> |
| /*9 |
| | 9 | |
9x
2−36x+99>9x
2+6x+1
−42x>−98 /:(−42}
=======
21 lip 22:14
AIDS: Ja też zmieniam znaki. Tylko, że teraz widzę, że nie zrobiłem −144x−24x, bo ja 144x zostawiłem
po lewej stronie i znaku nie zmieniłem.
21 lip 22:22
5-latek: Dobranoc
Milu
21 lip 22:23
5-latek: To porob sobie jeszcze z kilka przykladow dla treningu (ale to jutro
teraz
21 lip 22:26
Mila:
Dobranoc
21 lip 22:30
AIDS: To mam tylko jeden problem z zamianą znaków:
U Ciebie (@5−latek) 144x jest z minusem przez wykonanie działania w nawiasie używając wzoru
skróconego mnożenia.
(2x − 4)2 = (2x)2 − 2 * 2x * (−4) + 4 = 4x2 + 16x + 4
−2 * 2x * (−4) = 16x, bo (−) i (−) daje plus.
Tak zawsze robiłem. Czy przy zapisie −2ab wyraz b powinien być dodatni? Wtedy by się zgadzało.
21 lip 22:42
Mila:
Nie .
(a−b)2=a2−2*a*b+b2
a=2x, b=4
(2x−4)2=(2x)2−2*(2x)*4+42
21 lip 23:00
AIDS: Czyli b ma być zawsze dodatnie?
22 lip 00:13
AIDS: Teraz mi się wszystko zgadza. Źle stosowałem wzór (a−b)2.
Dzięki za pomoc.
22 lip 00:20
Mila:
22 lip 19:07
daras: 70% zarażonych nie zdaje sobie sprawę, ze sa nosicielami wirusa
przebadałes się juz
22 lip 20:39