Czy wiesz,że:
AS: Czy wiesz,że:
Równanie kwadratowe można też rozwiązać metodą iteracji.
Równanie: a*x2 + b*x + c = 0 , Zał. a > 0, Δ > 0
x*(a*x + b) = −c , x = −c/(a*x + b)
Wzór rekurencyjny:
xk+1 = −c/(a*xk + b) dla k = 0,1,2,3,...
Przykład:
x2 − 7*x + 2 = 0 , x = −2/(x − 7) = 2/(7 − x)
Pierwiastki równania: x1 = 6,70156219 , x2 = 0,298437881
xk wynik
6 2
2 0,4
0,4 0.30303
0,30303 0,298643
0,298643 0,298438
Uwaga: Wynikiem jest mniejszy pierwiastek
20 lip 12:42
ZKS:
Super, że wrzucasz takie ciekawostki
AS.
20 lip 13:11