a1 | 4 | ||
= | |||
1 − q | 7 |
a1*q | 4 | ||
= | |||
1 − q2 | 35 |
4(1 − q) | ||
z pierwszego: a1 = | ||
7 |
4(1− q)*q | 4 | (1−q)*q | 1 | ||||
= | ⇔ | = | ⇔ 5(1−q)*q = 1 − q2 | ||||
1 − q2 | 35 | 1−q2 | 5 |
1 | ||
⇔ q = | ||
4 |
| 3 | ||||||||||||
liczymy a1 : a1 = | = | ||||||||||||
7 | 7 |
a1 | 4 | a1*q | 4 | 4 | q | 4 | |||||||
= | i | = | ⇒ | * | = | ⇒ | |||||||
1−q | 7 | 1−q2 | 35 | 7 | q+1 | 35 |
q | 1 | 1 | 4 | 1 | 3 | ||||||
= | ⇒ 5q=q+1 ⇒ q= | to: a1= | *(1− | ) = | |||||||
q+1 | 5 | 4 | 7 | 4 | 7 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |