powierzchnia
Kasia:

Wokół klombu kwiatowego w kształcie trójkąta prostokątnego o miarach jak na rysunku , posiano
trawę , tak że szerokość trawnika wynosi 2m. Jaka jest powierzchnia gruntu obsianego trawą?
Przyprostokątna krótsza: 24,
Przyprostokątna dłuższa: 32
przeciw prostokątna: 40
7 gru 15:12
rozalia: Myślę, że należy obliczyć obwody trójkąta:
1/ przed posianiem
2/ po posianiu trawy
3/ odjąć
1/obw= 24 + 32 + 40=96 m
2/ Każdy bo prostokąta zwiększyć 0 2 m
26 + 34 + 42 =102
3/ 102 − 96 = 6m2
7 gru 18:42