wyznacz wartości parametru m i n
norwidek: wyznacz wszystkie wartości parametrów m i n dla których dziedziną funkcji:
f(x)=√(x2−x−6)(x2+mx−2nx−2mn)
jest zbiór liczb rzeczywistych
20 lip 00:06
Godzio:
m − 2n = − 1
− 2mn = −6
Myśl dlaczego tak, dobranoc
20 lip 00:09
norwidek: wiem dlaczego tak

do tego doszło nawiasy muszą się sobie równa, więc porównuję wartości
tylko wychodzi mi delta na minusie przy wyznaczaniu n i nie mogę znaleźć błędu
20 lip 00:14
Godzio:
− 2n(2n − 1) = − 6
− 4n
2 + 2n + 6 = 0
2n
2 − n − 3 = 0
Δ
n = 1 + 24 = 25
| | 1 − 5 | |
n1 = |
| = − 1 ⇒ m1 = 1 |
| | 4 | |
20 lip 00:17
Kamil:
n1= −1 ⇒ m1=−3
20 lip 00:24
Godzio:
Ano
20 lip 00:25
norwidek: ok już znalazłam swój błąd, dzięki za pomoc

PS
m
1=−3
20 lip 00:27
20 lip 00:27