wielomiany rozwiąż
norwidek: w(x)=ax4+bx3+cx2+dx+e
w(2)=0
w(−2)=0
w(−1)=24
w(−3)=0
w(1)=0
20 lip 00:00
Godzio:
W(x) = a(x − 2)(x + 2)(x + 3)(x − 1)
W(−1) = 24
Rozwiąż i znajdź a
20 lip 00:01
norwidek: tak, ale muszę to zadanie rozwiązać drugim sposobem tzn. układ pięciu niewiadomych
20 lip 00:10
Godzio: To powodzenia
20 lip 00:19
norwidek: no proszę pomóż

ja rozwiązałam 3 razy i trzy razy miałam inny wynik, kosmicznyyyyy!
20 lip 00:28
ZKS:
Rób jak napisał Godzio i tyle w temacie.
20 lip 00:29
Kacper:
Układem
20 lip 09:14
Mariusz: A gdybyś miał inne punkty to możesz z interpolacji wielomianowej skorzystać
(albo Lagrange albo tego Icka Newtona)
20 lip 18:58