matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
bimbam:
n!
skąd wynika, że w przykładzie lim n→
∞
n
n
n!
1
należy zauważyć, że 0 <
≤
n
n
n
19 lip 23:53
Benny:
Można to zrobić tak?
a
n+1
(n+1)!*n
n
lim
n→
∞
=lim
n→
∞
=
a
n
(n+1)
n+1
*n!
n
n
n
1
=lim
n→
∞
=(
)
n
=
(n+1)
n
n+1
e
1
n!
<1, więc lim
n→
∞
=0
e
n
n
20 lip 08:48
Saizou :
owszem można
20 lip 09:01