ciągi
bimbam: proszę o sprawdzenie
| | 3 | | n | |
lim n→∞ |
| ln e * |
| = 3 ln e = 3 |
| | n | | 1 | |
wynik dobry, ale czy sposób jest prawidłowy?
19 lip 23:19
Godzio: Nigdy nie jestem za tym, żeby przechodzić do granicy w kawałkach, chyba, że odpowiednio to
uzasadnimy ...
| | lne3/n | |
Chodzi mi o krok do |
| |
| | | |
| | a | |
Warto pamiętać, że (1 + |
| )an → ea gdy an → ∞ |
| | an | |
Więc może nieco szybciej:
| | 3 | | 3 | |
... = n * ln(1 + |
| ) = ln(1 + |
| )n → lne3 = 3 |
| | n | | n | |
19 lip 23:23
henrys: | | 3 | | 3 | |
limn→∞nln(1+ |
| )=limn→∞=ln(1+ |
| )n=... dalej sam |
| | n | | n | |
19 lip 23:25
henrys: aaa dopiero zauważylem
19 lip 23:25
bimbam: słuszne spostrzeżenie, że można szybciej
Dzięki
19 lip 23:26
Mariusz: Ja liczyłbym tak jak Henryk
20 lip 18:55