rownanie nr
5-latek: Może przed snem takie rownanko
| √27+x+√27−x | | 27 | |
| = |
| |
| √27+x−√27−x | | x | |
Tutaj można zrobić zalozenie od razu
27+x>0 to x>−27 i 27−x>0 to x<27 czyli x∊(−27,27) i x≠0
| √27+x+√27−x | | √27+x+√27−x | | 27 | |
| * |
| = |
| |
| √27+x−√27−x | | √27+x+√27−x | | x | |
| (√27+x+√27−x)2 | | 27 | |
| = |
| (obie strony rownanai mnoze przez 2x (mogę bo na początku |
| 2x | | x | |
zalozylem ze x≠0
(
√27+x+
√27−x)
2=54 (pierwiastkuje obie strony pierwastkiem stonia drugiego
27+x+2
√(27+x)(27−x)+27−x=54
2
√(272−x2)=0
4(27
2−x
2)=0
729−x
2=0
x
2=729 to x=
√729lub x=−
√729 to x=27 lub x=−27
Z zalozenia wychodzi ze to nie sa rozwiązania tego równania ,a w książce mama ze sa
Wiec skoro na początku zrobiłem zalozenie to pewnie przy postaci
(
√27+x+
√27−x)
2=54 powinienem zrobić zalozenie ze x≥−27 i x≤27
To wtedy x=−27 i x=27 będą rozwiazniami tego równania
19 lip 22:16
Saizou :
mianownik ma być równy od zera
√27+x−√27−x≠0
27+x≠27−x
x≠0
oraz założenie co do pierwiastków to
27−x≥0 i 27+x≥0
zatem x∊[−27,27]\{0}
19 lip 22:25
Saizou : * ma być
różny
19 lip 22:31
5-latek: Czesc
Saiziou 
To ja CI napiszse jak roobilem te zalozenia
Popatrzylem na licznik i zalozenie co do pierwiastkow x∊<−27,27>
Popatrzylem na mianownik i zalozenie co do pierwiastkow x∊(−27,27)
Teraz zamiast z tego zalozenie napisac x∊<−27,27> napisałem x∊(−27,27)

x≠0 to wiadomo
19 lip 22:34
5-latek: Tez tam gdzie jest napisane (pierwiastkuje pierwiastkiem stopnia drugiego należy to skreslic
Chcialem tak zrobić ale przecież i tak musiałbym potem podnosić do kwadratu wiec się ztego
wycofałem ale tego nie skasowałem
19 lip 22:37
Saizou :
Cześć
5−latku
z prawej strony równanie masz tylko założenie że x≠0
z lewej że (mianownik jest różny do zera)
√27+x−
√27−x≠0 oraz
(założenia co do pierwiastków) 27+x≥0 i 27−x≥0
pewnie pomyliłeś się z tym że jeśli mam tylko jeden pierwiastek w mianowniku to on nie może być
| | 1 | |
zerem np. |
| =4 i tutaj mamy x+8>0 |
| | √x+8 | |
19 lip 22:39
5-latek: Wiesz masz racje .
Trzeba na to zwracać wieksza uwagę
19 lip 22:43
Saizou :

tak tylko wnioskowałem z Twojego rozwiązania
19 lip 22:48