granice
bimbam: proszę o podpowiedź
| | √n | |
w tym przypadku lim n→∞ |
| dzielę przez √n, bo √n jest najwyższą |
| | √n √n √n | |
potęgą zmiennej n mianowniku
19 lip 18:24
henrys: bimbam, trzeba sobie trochę ułatwiać życie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 4√n√n | | 4√n * 8√n | | n1/4+1/8 | | n3/8 | |
albo tak:
mianownik=(n(nn
1/2)
1/2)
1/2=(n(n
3/2)
1/2)
1/2=(nn
3/4)
1/2
=(n
7/4)
1/2=n
7/8
| √n | | n1/2 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| √n√n√n | | n7/8 | | n3/8 | |
19 lip 19:55
henrys: Jak widać n w mianowniku występuje w potędze 7/8, najlepiej robić tak, żeby się nie pomylić
19 lip 19:59
bimbam: o dzięki

, biorę się do czytania.
19 lip 20:28