Proszę o wytłumaczenie tego zadanka :))
Krzyś: Rozwiąż układ nierówności:
x2≥3x
|x2−4x|<4
19 lip 16:18
Mila:

x
2−3x≥0
−4<x
2−4x<4
(1) x*(x−3)≥0⇔
x≤0 lub x≥3 ( na osi)
x
2−4x+4>0 i x
2−4x−4<0
| | 4+4√2 | |
(x−2)2>0 i Δ=16+16=32, x1= |
| =2+2√2 lub x2=2−2√2⇔ |
| | 2 | |
(x∊R\{2} ) i (
x∊(2−2√2,2+2√2))⇔
(2) x∊(2−2
√2,2+2
√2)\{2}
Z (1) i (2)⇒x∊(2−2
√20>∪<3,2+2
√2)
19 lip 17:10
.......:
1/ x2−3x≥0 ⇒x(x−3)≥0 ⇒ x∊(−∞, 0> U <3,∞)
2/ |x2−4x|<4 ⇔ x2−4x<4 i x2−4x> −4 ⇔ x2−4x−4<0 i (x−2)2>0
x2−4x−4<0 , Δ=32 , x=2−2√2 v x= 2+2√2 ⇒ x ∊(2−2√2, 2+2√2) i x∊ℛ\ {2}
odp do 2/ : x∊(2−2√2, 2+2√2) \ {2}
Jako rozwiązanie układu tych nierówności podaj część wspólną obydwu rozwiązań 1/ i 2/
19 lip 17:13
Mila:
Z (1) i (2)⇒x∊(2−2√2,0>∪<3,2+2{2})
19 lip 17:50
Krzyś: Mila dzięki za szczegółowe wyjaśnienie, ale dalej nie pojmuje na jakiej zasadzie wyznaczane są
zbiory na osi, mogłabyś mi to wytłumaczyć?
19 lip 18:35
Mila:

1) zbiory na niebiesko to rozwiązanie nierówności :
x*(x−3)≥0 to jest nierówność kwadratowa: y=x
2−3x wykresem jest parabola skierowana do góry
x=0, x=3 − miejsca zerowe
wartości nieujemne dla x≤0 lub x≥3
To jasne?
Dalej rozumiesz teraz?
19 lip 19:59
Bogdan:
Dobry wieczór
Mila, dla uczestników tego forum używam adresu mailowgo
matura@vp.pl
Podaj mi na ten adres swój adres mailowy, chciałbym skontaktować się z Tobą ta drogą.
19 lip 20:45