parametr
Asmander: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=(x+3)√x2−2x+1 Na podst. wykresu funkcji , f wyznacz liczbe
rozwiązań f(x)=k w zależności od wartości parametru k.
czyli
f(x)=(x+3)|x−1|
i potem co należy zrobić próbowałem wymnożyć, ale to bez sensu.
19 lip 15:47
Joe Black: Na przedziały, a potem mnożysz i rysujesz
19 lip 15:51
Bogdan:
dla x < 1: f(x) = −(x + 3)(x − 1)
dla x ≥ 1: f(x) = (x + 3)(x − 1)
19 lip 15:53
Bogdan:
Nie potrzeba mnożyć
19 lip 15:53
5-latek: Dobrze probowales tylko nalezalo zrobić tak
x−1=0 to x= 1
weic dla x≥1 |x−1|= x−1
to f(x)= x+3)(x−1) w tym przedziale czyli x∊<1,∞)
natomiast dla x<1 |x−1|= −(x−1)= −x+1= 1−x
wiec dla x∊(−∞,−1) funkcja ma postac
f(x)= (x+3)(1−x)
Wiec ja narysuj
19 lip 15:55
Asmander: a jak wyznaczyć liczbe rozwiązań f(x)=k
tam gdzie nie ma rozwiązań
jest jedno rozwiązanie
dwa rozwiązanie
o to chodzi
19 lip 15:55
5-latek:

To jest wykres tej funkcji
Tak o to chodzi
19 lip 15:58
Asmander: wyszło mi że q tej funkcji f(x)=(x+3)(1−x) wynosi 4
czyli ma dwa rozwiązanie od <0,4>
i
jedno rozwiązanie od (−∞,0) U (4,+∞)
19 lip 16:03
Asmander: a nie
ma trzy rozwiązania od (0,4)
a dla {0 , 4} ma dwa rozwiązania
19 lip 16:04