2√n | ||
lim n→∞ | ||
√n+√n + √n − √n |
√n + √n | |
= | |
√n |
√n | √√n | |||
= | + | = | ||
√n | √n |
n1/4 | 1 | |||
= 1 + | = 1 + n−1/2 = 1 + | |||
n1/2 | √n |
1 | ||
źle wykładnik obliczyłem, czyli na koniec powinno być 1+ | ||
n1/4 |
√n+√n | 1 | ||
=√(1+ | ) | ||
√n | √n |
√ n + √n | n + √n | ||
= √ | // pierwiastek jest nad całym ułamkiem | ||
√n | n |
n | √n | |||
= p{ | + | // ta cała suma jest pod znakiem pierwiastka | ||
n | √n√n |
1 | ||
= p{1+ | // ta cała suma jest pod znakiem pierwiastka | |
√n |
√n | 1 | |||
tak | = | |||
n | √n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |